{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Džamije su politički centri iza kojih se krije ideologija'

F
1.12.2008. u 08:27
0
43
'Džamije su politički centri iza kojih se krije ideologija'
0
'Džamije su politički centri iza kojih se krije ideologija'
Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) i parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič izjavio je u nedjelju da njegova stranka podržava zabranu gradnje prve džamije u Sloveniji.
"Džamije u Europi nisu samo vjerski nego i politički centri iza kojih se sakriva ideologija", rekao je Jelinčič u razgovoru za televizijsku stanicu POP-TV, najavljujući da će njegova stranka pružiti podršku prikupljanju glasova za referendum protiv gradnje džamije u Ljubljani koju je islamskoj zajednici obećao gradonačelnik Zoran Jankovič.

Takvu inicijativu vodi vijećnik u gradskoj skupštini i predsjednik "Civilne inicijative za čistu vodu" Mihael Jarc, a do sada je prikupio stotinjak potpisa.

"Jankovič želi deslovenizirati Sloveniju, a rezervnu domovinu ima u Srbiji. On želi postati slovenski predsjednik, ali mu to neće uspjeti", izjavio je Jelinčič.

Jankovič je rekao da su insinuacije da ima u Srbiji rezervnu domovinu grube jer je on lojalan slovenski državljanin.

"Ja sam čistokrvni mješanac i ponosan sam na porijeklo oba roditelja", komentirao je Jankovič čiji je otac iz Srbije, a majka iz Slovenije. "Jelinčič je poznat po netolerantnosti. Meni govori da imam rezervnu domovinu, a Srbiju je posjećivao u vrijeme Miloševića i izražavao im potporu", rekao je Jankovič, dodajući da muslimani u Sloveniji imaju pravo na vjerski objekt i da bi bilo loše kad bi u Sloveniji većina na referendumu odlučivala o vjerskim pravima manjine", tvrdi Jankovič, nekadašnji direktor najveće slovenske kompanije Mercator.

Islamska zajednica u Sloveniji po navodima njezinih predstavnika ima oko 50.000 članova, a žele sagraditi prvu džamiju u Ljubljani na gradskom zemljištu koje im je Jankovičeva gradska uprava obećala ako prikupe 4,8 miliona eura za otkup zemljišta. Do sada su prikupili oko jedan milion eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: