Regija
0

Džakula: Trebalo je da se Hadžić sam preda ranije

SRNA
Veljko Džakula
Veljko Džakula
Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) u Hrvatskoj Veljko Džakula smatra da je bivši predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK) Goran Hadžić trebalo dobrovoljno da se preda Haškom tribunalu onog trenutka kada je protiv njega podignuta haška optužnica, jer bi na taj način imao veće šanse da pred sudom odbrani svoj dignitet i sebe kao čovjeka.

"Na području Istočne Slavonije bio je rat i bilo je zločina, a koliko i u kojoj mjeri je Hadžić za to odgovoran to će kroz svoje dokaze ocjenjivati Haški tribunal i Hadžićeva odbrana kao protivdokaze iznositi", rekao je Džakula Srni.

Džakula kaže da je radi suočavanja sa prošlošću od velike važnosti da javnost bude upoznata o ratnim događajima.

"Žalosno je što se Hadžić svojom neaktivnošću nije javljao i što Srbi sa tog područja nisu govorili o zločinima nad Srbima u Vukovaru radi žrtava rata i suočavanja sa prošlošću, jer ovaj rat nije bio jednostran i nisu zločini činjeni samo na jednoj strani", istakao je Džakula.

On je rekao da su zločine počinili pojedinci, da sve žrtve imaju pravo na satisfakciju i da su odgovorni oni koji su počinili zločine.

"Hadžić će imati priliku da pred Haškim tribunalom u svoju odbranu govori o ratnim događanjima u Hrvatskoj i to može otkriti i neka druga događanja na tom prostoru", rekao je Džakula.

Goran Hadžić, posljednji kojeg traži Haški tribunal, uhapšen je jutros u Srbiji.