Regija
0

Dvojica Zagrepčanina naručili 381 kg kokaina iz Kolumbije

FENA
Zbog sumnje da su organizirali krijumčarenje 381 kilograma otopine kokaina, vrijedna 4,5 milijuna eura iz Kolumbije do slovenske luke Koper uhićena su dvojica hrvatskih državljana, objavljeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare hrvatske i slovenske policije i carine.

Kako se doznaje na zagrebačkom Županijskom sudu, riječ je o dvojici Zagrepčanina koji su uhićeni u subotu. Pri prvom pojavljivanju pred istražnim sucem branili su se šutnjom, a danas bi ih ponovno trebao ispitati sudac Zdenko Posavec nakon čega će odlučiti o USKOK-ovom zahtjevu za pokretanjem istrage i pritvoru.

Zaplijenjena droga krijumčarena je brodom u kontejneru iz Kolumbije, preko Jamajke i Izraela do luke Koper. Slovenska carina je 2. lipnja pregledala kontejner u kojem se nalazila preša i šest kompresora kojoj je jednoj zagrebačkoj tvrtki prodala i otpremila tvrtka iz Kolumbije.

U spremniku preše pronađeno je 381,65 kilograma otopine kokaina, od čega 302 kilograma u tekućem stanju i 79,60 kilograma u smjesi-talogu.

Nakon tog otkrića slovenska i hrvatska policija organizirale su nadzor nad kontejnerom koji je dva dana kasnije cestovnim putem prebačen u Zagreb preko graničnog prijelaza Pasjak. Sadržaj kontejnera je ocarinjen 6. lipnja u Carinskoj ispostavi Zapadni kolodvor te je pušten u slobodni promet, a istog dana je na kontejnerskom terminalu u Zagrebu uhićen vlasnik preše, nakon što je pregledao sadržaj kontejnera. Dva sata kasnije uhićen je i drugi osumnjičenik.

U stanovima i poslovnim prostorima osumnjičenih, čija imena policija nije objavila, pronađena je poslovnu korespodenciju vezanu uz nabavku preše te popis kemikalija potrebnih za ekstrakciju kokaina iz otopine kojima bi iz otopine izvukli između 80 i 100 kilograma čistog kokaina.