Slovenija
0

Dvije osobe poginule i jedna nestala u poplavama

FENA
Foto: RTV Slovenia
Foto: RTV Slovenia
Dvije osobe su se udavile, a jedna se vodi kao nestala u poplavama koje su pogodile Sloveniju tokom vikenda, dok je nivo vode u velikom dijelu zemlje u ponedjeljak počeo da opada, javila je slovenska novinska agencija STA.

Spasilačke ekipe izvukle su iz potopljenog vozila u Koštanjevici na Krki, na istoku zemlje, jednog starijeg čovjeka, dok je drugo tijelo pronađeno u poplavljenom podzemnom prolazu u Šentjuru, u blizini Celja.

Mediji izvještavaju da se jedna osoba iz Postojne, na jugu zemlje, vodi kao nestala.

Kiša je u ponedjeljak prestala da pada, pa je omogućen početak raščišćavanja više hiljada potopljenih kuća, a nivoi svih rijeka širom Slovenije, osim Krke, opadaju.

Spasilačke ekipe su u međuvremenu u ponedjeljak popodne počele evakuaciju oko 400 osoba iz ljubljanskog predgrađa Berje, jer nivo vode u toj oblasti nastavlja da raste zbog ušća velikog broja rijeka i potoka, ali je jedan broj stanovnika odlučio da ostane i sklonište potraži na višim spratovima poplavljenih zgrada.

Odluka o evakuaciji stanovništva donijeta je pošto su i u ponedjeljak bili onemogućeni prilazi automobilima u to predgrađe.

Slovenski premijer Borut Pahor je od ministarstava unutarnjih poslova, odbrane, saobraćaja, finansija, poljoprivrede, životne sredine i privrede zatražio da do četvrtka, kada će se održati sjednica vlade posvećena akciji raščišćavanja, izrade izvještaje i mjere koje bi trebalo preduzeti nakon poplava.

Pahor je, nakon vanredne sjednice vlade u ponedjeljak, saopćio da će zbog sjednice u četvrtak, odgoditi put u New York, gdje bi trebalo da prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

U akciji raščišćavanja nakon poplava u Ljubljani, koja je ovom nepogodom najviše pogođena, učestvuje skoro 1.000 pripadnika ekipa za vanredne situacije, uključujući vatrogasce i vojnike.