Regija
0

Dvadesetak zemalja do sada je priznalo neovisnosti Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Švicarska i Austrija u srijedu su bile dvadeseta, odnosno dvadeset i prva zemlja koja je službeno priznala neovisno Kosovo, dok je desetak drugih zemalja započelo proceduru za priznanje, navodi u četvrtak prištinski tisak.

Njemačka je od srijede svoj dosadašnji Ured u Prištini pretvorila u veleposlanstvo i to je prvo veleposlanstvo otvoreno na Kosovu. Od dvadesetak država koje su do danas službeno priznale neovisnost Kosova, deset su članice Europske unije, dok je proces priznanja pokrenulo devet drugih država, od kojih su sedam europske zemlje, prenijela je Hina.

Po pisanju tiska, dosadašnja priznanja smatraju se na Kosovu prvom fazom, dok u ožujku službena Priština očekuje nastavak procesa priznanja kosovske neovisnosti s novim krugom država, uključujući Portugal, Makedoniju, Hrvatsku, Japan, Kanadu, Švedsku, Maltu kao i države Islamske konferencije, koje su dobili preporuku glavnog tajnika te organizacije da priznaju novu kosovsku državu.

Neke države su najavile priznanje Kosova čim se usvoji novi ustav, što se očekuje najdalje do kraja ožujka.

Međunarodni i kosovski stručnjaci ocjenjuju da je u ovoj fazi važno da Kosovo uspostavi bilateralne odnose sa suverenim državama, navodi tisak dodajući da je važno ispuniti i kriterije iz Kopenhagena što će omogućiti učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.