Regija
0

Dva mjeseca nakon izbora Srbija još uvijek bez vlade

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Pregovori o novoj srbijanskoj vladi aktuelni su i dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora 6. maja, a očekivanja da će je Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića formirati sa Srpskom naprednom strankom (SNS) koju predvodi Aleksandar Vučić i Ujedinjenim regionima Srbije (URS) Mlađana Dinkića proteklih su dana dopunjena sumnjama da bi ipak moglo doći do takozvane "velike koalicije" SNS-a i Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića.

Dileme tokom donedavnih pregovora o vladi među dosadašnjim partnerima u vladajućoj koaliciji, Socijalističkom partijom i Tadićevom Demokratskom strankom, okončane su time što je predsjednik Tomislav Nikolić proteklog tjedna Dačiću povjerio mandat za formiranje nove srbijanske vlade, nakon čega je Tadić izjavio da Dačićeva stranka zbog koalicije sa SNS-om prestaje biti strateški partner DS-a.

Nikolić je, povjeravajući mandat Dačiću, najavio kako će novu vladu, uz SPS i koaliciju oko njega, činiti i SNS i URS, nakon čega su Dačić i Vučić najavili mogućnost da nova vlada bude sastavljena za 15 dana te da bi je moglo činiti 15 ministarstava.

Aleksandar Vučić, koji obnaša dužnost predsjednika SNS-a otkako je nedavno izabrani predsjednik Tomislav Nikolić podnio ostavku na dužnost predsjednika stranke, kazao je kako je s koalicijom oko SPS-a postignuta suglasnost da vlada bude formirana u najkraćem mogućem roku.

Razgovori o novoj vladi nastavljeni su ovoga tjedna sastankom SPS-a i URS-a, potom i SNS-a i URS-a, nakon čega se u petak očekuje sastanak čelnih ljudi svih triju stranaka.

Kao glavne tačke njihovog koalicijskog sporazuma već su definirane zajednička državna politika, ekonomska i socijalna politika, pravna država i vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, reforma državne uprave, depolitizacija javnih poduzeća, decentralizacija i regionalni razvoj i sloboda medija.

Srbijanski parlament, koji čini ukupno 250 zastupnika, konstituiran je 31. maja, od kada teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Očekivanja da će Dačić formirati vladu dovedena su u pitanje nakon što se u srbijanskoj javnosti pojavila informacija da je zamjenik pomoćnika američke državne sekretarke Hillary Clinton, Philip Reeker, koji je ovih dana boravio u Beogradu, došao kao njen izaslanik kako bi lobirao za "veliku koaliciju" SNS-a i DS-a te da SAD ne želi Dačića za predsjednika vlade.

Nakon parlamentarnih izbora SNS je sa svojom koalicijom osvojila najviše - 73 mandata, Dačićev SPS je sa svojom koalicijom postao treća po jakosti politička snaga s 44 zastupnička mandata, a URS je dobio 16 te sve tri zajedno imaju 133 zastupnika, što je za sedam više od minimuma od 126 za parlamentarnu većinu.

Tadićev DS je, s pratećom koalicijom, kao drugoplasirani osvojio 67 mandata, i ako bi sa SNS-om formirali tzv. veliku koaliciju zajedno bi imali parlamentarnu većinu od 140 zastupnika.

Premda su iz SNS-a i DS-a više puta odbacivali mogućnost koalicije između te dvije stranke, među političkim analitičarima to nije isključivano kao mogućnost, ali se vrlo malo vjerovalo u dogovor tih dviju stranaka jer je SNS do sada bio vodeća oporbena stranka i najveći kritičar DS-a, koji je sa SPS-om predvodio dosadašnju vladajuću koaliciju.

Vršitelj dužnosti predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić u srijedu je izjavio kako velika koalicija između SNS-a i DS-a nije realna, dok je Tadić u razgovoru za beogradski tjednik "Nin" od četvrtka ustvrdio da se ovoga trenutka ne pregovara o takozvanoj "velikoj koaliciji" DS-a i SNS-a.