Regija
0

Dulić: S proevropskom vladom Srbija vrlo brzo do kandidature za EU

FENA
Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je u utorak u Bruxellesu kako su mu evropski zvaničnici prenijeli da bi nakon formiranja “stabilne, proevropske vlade” Srbija mogla “veoma brzo” postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

"Sve oči su uprte u formiranje nove Vlade Srbije. Dobio sam veoma jasnu poruku da će ako veoma brzo bude formirana stabilna proevropska vlada, Srbija vrlo brzo imati šansu da postane kandidat za ulazak u EU", izjavio je Dulić po okončanju dvodnevnog skupa parlamentaraca iz zemalja zapadnog Balkana i EU-a koji je održan u Evropskom parlamentu u Bruxellesu.

On je istaknuo da je to "poruka koja dolazi od svih" i da je i na Balkanu "veoma važno pitanje kakva će biti vlada u Srbiji jer za sve u regiji stabilna Srbija je motor regije".

Dulić je dodao da su svi njegovi sagovornici "izrazili zabrinutost zbog jasnog stava Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke da će odmah po konstituiranju novog parlamenta poništiti SSP, što bi bio jasan znak da odustaju od evropskih integracija".

"Dao sam uvjeravanje da je u ovom trenutku 60 posto poslanika za ratifikaciju SSP-a", istaknuo je on, prenosi Tanjug.