Regija
0

Dulić: Osuda zločina i zločinaca - naša obaveza

FENA
Osuda zločina i zločinaca je naša obaveza, jer je to dug ne samo prema Evropskoj uniji (EU), već prema našoj prošlosti i budućnosti, rekao je danas predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.

On je na regionalnom skupu o utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije rekao da je "osuda zločina i zločinaca naša obaveza ne samo zbog evropskih integracija nego i zato što to dugujemo žrtvama tih zločina".

To dugujemo i svojoj budućnosti koju ne smijemo graditi na krhkim temeljima poricanja i zanemarivanja istine, ocijenio je Dulić.

On je kazao da taj dug imaju svi, bez obzira gdje se nalazili i na kojim funkcijama, kao i da Srbija shvaća ozbiljnost saradnje sa Haškim tribunalom i kroz suđenja za ratne zločine koji se vode pred domaćim sudovima, javio je Tanjug

"Nadam se da će do svakog kutka ove planete, gdje se kuha neki ratni sukob, stići važne poruke koje nose učesnici ovog skupa, da će se uvijek naći neko ko će biti spreman da prikupi podatke o ratnim zločinima, da u ratnim sukobima nema pobjednika i da se preživjeli razlikuju samo po tome koliko su izgubili", rekao je Dulić.