Regija
0

DT: Prilika za prekid začaranog kruga balkanskog nasilja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Daily Telegraph je pod naslovom "Prilika za prekid začaranog kruga balkanskog nasilja" objavio članak posvećen današnjim izborima u Makedoniji.

Navodeći da će rezultat parlamentarnih izbora biti ključni faktor u ubrzanju puta Makedonije ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, list ocjenjuje da ta zemlja, koja je 1991. za dlaku izbjegla umiješanost u krvave balkanske ratove - a potom i sama prošla kroz tešku krizu zbog napetih međuetničkih odnosa - Evropu i Atlantski vojni savez vidi kao dugoročno rješenje svojih problema u sferi ekonomske i vojne stabilnosti.

Međutim, navodi Daily Telegraph, predizborna kampanja je čak i za balkanske uvjete bila nasilna i puna neočekivanih obrta - među kojima je bio čak i navodni pokušaj ubistva kandidata jedne albanske političke stranke.

Taj događaj je prijetio da ozbiljno ugrozi stabilnost zemlje i izazove nove sukobe između makedonskog dijela stanovništva i Albanaca, koji čine četvrtinu populacije, navodi list.

Stvari dodatno komplicira i, kako je tu situaciju opisao jedan američki diplomat, a prenosi DT, "najgluplje važno političko pitanje na svijetu" - spor Skoplja i Atine oko imena makedonske države koji traje već 17 godina.

Pojedini američki diplomati i analitičari tvrde da Atina tvrdoglavošću i insistiranjem na "nebitnim detaljima" doprinosi nestabilnosti na Balkanu i otežava smirivanje nacionalističkih strasti u regiji.

Zadatak nove makedonske vlade bit će da pronađe "finu ravnotežu" između mira na domaćoj političkoj sceni i pregovora oko imena države s Grčkom.

Daily Telegraph navodi kako se 37-godišnji premijer Nikola Gruevski nada da će njegov umjereno desničarski blok uspjeti osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu i nastaviti proces euroatlantskih integracija Makedonije.