Regija
0

DT: Ključ budućnosti Kosova u rukama generala Martina Rutledgea

FENA
List Daily Telegraph jedini od britanskih listova u ponedjeljak piše o Balkanu i "britanskom generalu u čijim je rukama ključ budućnosti Kosova". To je, kako izvještava ovaj dnevnik, general Martin Rutledge, koordinator Kosovskoga zaštitnog korpusa ili, kako piše, "de facto ministar odbrane Kosova".

Njegov posao u predstojećim danima, u kojima se očekuje da Kosovo proglasi nezavisnost, jeste da spriječi izbijanje nasilja ali i mnogo složeniji zadatak da nakon toga čina "raspusti većinu oficira Kosovskoga zaštitinog korpusa".

Ta formacija, sa ukupno tri hiljade pripadnika, među kojima je 15 generala i 40 pukovnika, amortizirala je posljednjih devet godina vojne ambicije lidera OVK-a a poslije proglašenja nezavisnosti treba biti prepolovljena.

"Ako izgubimo njihovo povjerenje, oni bi lako mogli početi da rade stvari koje ne želimo jer sigurno znaju kako da dođu do oružja. Zato je veoma važno da ih raspustimo na dostojanstven način", kazao je general Rutledge o oficirima Zaštitnog korpusa, o kojima Daily Telegraph piše da bi mogli započeti val etničkog čišćenja i tako otjerati i posljednjih 100 hiljada Srba s Kosova.