Srbija
0

DS: Izbori u nedjelju su referendum za Evropsku uniju

FENA
Tomislav Nikolić, lider SNS-a
Tomislav Nikolić, lider SNS-a
Izbori za predsjednika Srbije 20. maja bit će referendum za Evropsku uniju budući da je predsjednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić potpisivanjem sporazuma s Demokratskom strankom Srbije odustao od evropske politike, saopćeno je danas iz Demokratske stranke (DS).

"Nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma SNS-a i DSS-a jasno je da je Nikolić zbog podrške Koštunice odustao od evropske politike. Koštunica je više puta nedvosmisleno rekao da je uvjet za saradnju s njegovom strankom odustajanje od daljnjih evropskih integracija i jasno je da je zarad podrške Koštunice Nikolić na taj uvjet pristao", navodi DS.

DS poručuje da to samo dokazuje opasnu nedosljednost Nikolićeve politike koja se stalno mijenja i u kojoj postoji samo jedna konstanta, a to je da je spreman da kaže ili uradi sve zarad vlasti.

"Ono na što smo upozoravali tokom cijele kampanje - Tomino evropsko opredjeljenje je samo izborna maska - najbolje je dokazao on sam potpisivanjem sporazuma s Koštunicom", istakao je DS i poručio da su zato izbori 20. maja referendum za odbranu evropske budućnosti Srbije, prenio je Tanjug.

DSS i SNS jučer su potpisali sporazum o podršci stranke Vojislava Koštunice Nikoliću u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nikolić je sporazumom prihvatio da se pitanje da li je u interesu Srbije da bude članica EU razriješi na referendumu.