|

Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu u slučaju Sanader

Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu u slučaju Sanader
0
F
FENA
17.12.2010. u 13:45
0
komentara
0

dijeljenja
Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu u slučaju Sanader Foto: AFP
Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo je istragu u slučaju Sanader, potvrđeno je u petak, nakon što je u četvrtak državno tužilaštvo u Salzburgu objavilo postojanje kaznene prijave protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera za pranje novca.
Kako je u petak objavila austrijska novinska agencija APA, istražni spis proslijeđen je iz Innsbrucka državnom odvjetništvu zaduženom za korupciju u Beč.

"Smatramo da je ono nadležno", izjavio je u petak za APA-u Hansjoerg Mayr, glasnogovornik državnog tužilaštva u Innsbrucku. Mayr nije otkrio pojedinosti o slučaju.

Kako piše APA, činjenica je da je jedna banka iz Tirola prošle sedmice podnijela prijavu zbog sumnje u pranje novca, iz čega proizlazi da bi Sanader mogao u Tirolu raspolagati računima, koji su "povezani sa sumnjama koje protiv njega postoje u Hrvatskoj".

Državno tužilaštvo nadležno za korupciju trebalo bi sada donijeti odluku o daljnjem postupku.

"Mislim da će se to brzo dogoditi", rekao je Mayr.

Glasnogovornica državnog tužilaštva nadležnog za korupciju Eva Habicher izjavila je za APA-u da to tužilaštvo u petak još nije dobilo spis iz Innsbrucka i da će u ponedjeljak imati više informacija.

Državna tužiteljica u Salzburgu Barbara Feichtinger izjavila je u četvrtak da je jedna banka iz Innsbrucka podnijela prijavu o pranju novca protiv Sanadera. Prema riječima Feichtinger, državno tužilaštvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak Sanaderovog izručenja Hrvatskoj, odnosno, za austrijsko pravosuđe njegov bi slučaj postao prioritetan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.