{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu u slučaju Sanader

F
17.12.2010. u 13:45
0
0
Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu u slučaju Sanader
0
Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo istragu u slučaju Sanader
Foto: AFP
Državno tužilaštvo u Innsbrucku pokrenulo je istragu u slučaju Sanader, potvrđeno je u petak, nakon što je u četvrtak državno tužilaštvo u Salzburgu objavilo postojanje kaznene prijave protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera za pranje novca.
Kako je u petak objavila austrijska novinska agencija APA, istražni spis proslijeđen je iz Innsbrucka državnom odvjetništvu zaduženom za korupciju u Beč.

"Smatramo da je ono nadležno", izjavio je u petak za APA-u Hansjoerg Mayr, glasnogovornik državnog tužilaštva u Innsbrucku. Mayr nije otkrio pojedinosti o slučaju.

Kako piše APA, činjenica je da je jedna banka iz Tirola prošle sedmice podnijela prijavu zbog sumnje u pranje novca, iz čega proizlazi da bi Sanader mogao u Tirolu raspolagati računima, koji su "povezani sa sumnjama koje protiv njega postoje u Hrvatskoj".

Državno tužilaštvo nadležno za korupciju trebalo bi sada donijeti odluku o daljnjem postupku.

"Mislim da će se to brzo dogoditi", rekao je Mayr.

Glasnogovornica državnog tužilaštva nadležnog za korupciju Eva Habicher izjavila je za APA-u da to tužilaštvo u petak još nije dobilo spis iz Innsbrucka i da će u ponedjeljak imati više informacija.

Državna tužiteljica u Salzburgu Barbara Feichtinger izjavila je u četvrtak da je jedna banka iz Innsbrucka podnijela prijavu o pranju novca protiv Sanadera. Prema riječima Feichtinger, državno tužilaštvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak Sanaderovog izručenja Hrvatskoj, odnosno, za austrijsko pravosuđe njegov bi slučaj postao prioritetan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: