Regija
0

Državni vrh RH o Kosovu: Odluke uskladiti s EU

FENA
Predsjednici države, Vlade i Sabora Republike Hrvatske Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Luka Bebić sastali su se u ponedjeljak u Banskim dvorima, u povodu proglašenja neovisnosti Kosova, i dogovorili da Hrvatska svoje vanjskopolitičke odluke usklađuje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije i drugih euroatlantskih integracijskih procesa.

"Dogovoreno je da Vlada Republike Hrvatske, u skladu s ustavnim obvezama, na odgovarajući način nastavi pratiti i analizirati razvitak situacije, osobito u sklopu interesa Republike Hrvatske, kao zemlje u postupku pridruživanja Europskoj uniji, da svoje vanjskopolitičke odluke usklađuje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije i pristupom ostalih sudionika euroatlantskih integracijskih procesa", navodi se u priopćenju Hrvatske Vlade.

Kosovska skupština u nedjelju poslijepodne usvojila je Deklaraciju o neovisnosti Kosova od Srbije i Priština očekuje da će uskoro uslijediti odluke niza zemalja svijeta o priznanju nove države.

Na sastanku hrvatskog državnog vrha kojem je nazočio i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razmotren je najnoviji razvoj političkih prilika na Kosovu i širem području.

Ocijenjeno je da nove političke realnosti na jugoistoku Europe "nalažu punu pozornost i odmjerenost", te je iskazano očekivanje da će "sve strane u ovom važnom trenutku iskazati suzdržanost i voditi računa o dugoročnim interesima za očuvanje i jačanje mira, stabilnosti i suradnje u ovom dijelu Europe".

"U tom sklopu, naglašena je odgovornost institucija Kosova za punu zaštitu sigurnosti svih građana i napose manjinskih zajednica na Kosovu u skladu s odredbama plana Posebnog izaslanika Glavnog tajnika UN M. Ahtisarija i temeljnih načela Kontaktne skupine".

Zaključeno je da će, nakon cjelovite prosudbe svih relevantnih činjenica i učinaka odluke o proglašenju neovisnosti Kosova, rukovodeći se temeljnim interesima Republike Hrvatske, kao i načelima i stavovima zajedničke vanjske sigurnosne politike Europske unije, te stavovima međunarodne zajednice, Vlada Republike Hrvatske pokrenuti odgovarajući postupak u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Sudionici sastanka ocijenili su "posebno važnim posvetiti punu pozornost političkim stavovima Republike Srbije, u uvjerenju da će potvrđeni demokratski i proeuropski potencijali Srbije, kako su iskazani i na nedavnim izborima, nastaviti izgrađivati modernu europsku Srbiju kao sudionika i čimbenika trajnog mira i suradnje na jugoistoku Europe". Potvrđena je i spremnost i interes da Hrvatska i Srbija nastave razvijati svestrane uzajamne odnose u skladu s višestruko potvrđenim opredjeljenjima dviju zemalja da svoje dobrosusjedske odnose temelje na europskim standardima i načelima ravnopravnosti i uzajamnosti.

Na sastanku je iskazano očekivanje da će demokratsko, stabilno, multietničko i euroatlantskim integracijama okrenuto Kosovo, s punom vladavinom prava i zaštitom manjinskih i ljudskih prava, biti aktivan čimbenik trajnog mira, stabilnosti i suradnje na jugoistoku Europe, navodi se u priopćenju.