Bijela kuća
0

Državljani Crne Gore mogu dobiti jednogodišnju radnu vizu u SAD

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Služba SAD za pitanja državljanstva i imigracije uvrstila je Crnu Goru na listu 58 država svijeta čiji državljani mogu dobiti jednogodišnje radne vize za tu zemlju u ovoj godini, saopšteno je iz američke vizne službe.

Dozvola se odnosi na dva programa, nazvana H-2A i H-2B. Program H-2A omogućava američkim poslodavcima da angažuju stranu radnu snagu kako bi popunili radna mjesta u sektoru poljoprivrede, dok se programom H-2B mogu zaposliti strani državljani na privremena radna mjesta i van poljoprivredne djelatnosti.

Osim Crne Gore, listi su dodati i Haiti, Island, Švicerska i Velika Britanija.

Služba SAD-a za pitanja državljanstva i imigracije će odobravati zahtjeve građanima samo onih zemalja koje sekretar posebne bezbjednosne službe uvrsti za ta dva vizna programa.

Nova odluka neće se odnositi na status privremenih radnika u SAD koji su već angažovani po osnovu H-2A i H-2B programa, osim ako ne podnesu zahtjev za promjenu ili produžetak postojećih dozvola.

Građani iz svih 58 zemalja od 18. januara mogu podnositi zahtjev za dozvolu koja će trajati godinu dana.

"Ako ste zainteresovani za vize za SAD, kontaktirajte zaduženu osobu za migracionu politiku za dalje informacije i savjete koja viza vama najviše odgovara. Takođe možete pokušati da nađete i našu procjenu podobnosti za vizu, kako bi vidjeli da li imate pravo da podnesete zahtjev za ulazak u SAD", navodi se u saopštenju.