|

Države članice EU oklijevaju u vezi s kandidaturom Srbije

Države članice EU oklijevaju u vezi s kandidaturom Srbije
0
F
FENA
5.12.2011. u 16:59
3
komentara
0

dijeljenja
Države članice EU oklijevaju u vezi s kandidaturom Srbije
Berlin, London, Beč i Amsterdam izrazili su u ponedjeljak rezerviranost prema kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenivši da bi trebalo "razjasniti" napredak koji je Beograd postigao u odnosima s Prištinom prije nego mu se odobri status kandidata.
"Potrebno je razjasniti što su to Kosovo i Srbija dogovorili zadnjih dana, to za sada nije dovoljno jasno, nadam se da će danas biti jasnije", kazao je njemački državni tajnik za vanjske poslove Werner Hoyer, po dolasku na sastanak u Bruxelles posvećen tom pitanju.

Po jednom evropskom diplomatu, tako misle i Velika Britanija, Holandija i Austrija, koje traže "još dokaza o normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom".

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u petak ujutro da Srbija još ne ispunjava uvjete da bude kandidat za članstvo u EU-u zbog napetosti na sjeveru Kosova.

No tokom vikenda, nakon višesedmičnih teških pregovora, Beograd i Priština dogovorili su "integrirano upravljanje" "prijelazima" između Srbije i Kosova.

Dobri odnosi Srbije sa susjedima jedan su od "ključnih uvjeta", istaknuo je Hoyer.

Prema tome, prošlosedmični sukobi na granici između Kosova i Srbije, u kojima su povrijeđeni njemački i austrijski vojnici, "nisu prihvatljivi". "To će u današnjim razgovorima morati imati ulogu", rekao je.

S druge strane, Francuska i Španija podržavaju dodjelu kandidature Srbiji.

Španski predstavnik Diego Lopez Garrido poručio je da je stajalište Madrida jasno: "Podržavamo kandidaturu Srbije."

Ne postignu li ministri vanjskih poslova u ponedjeljak dogovor, odluku bi mogli donijeti evropski čelnici na samitu u petak u Bruxellesu, rekao je jedan evropski diplomat, prenosi Hina.

Ministri će razmotriti i pitanje otvaranja pristupnih pregovora s Crnom Gorom, u povodu čega je Hoyer kazao da očekuje "manje ili više konsenzus".

"Imamo namjeru početi pregovore, koji će se vjerovatno otvoriti sredinom iduće godine, počevši s pitanjima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, korupciju i organizirani kriminal", rekao je.

Crna Gora dobila je status kandidata prošle godine.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...