Regija
0

Drugi krug glasanja u srbiji "referendumski"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U izvještaju iz Beograda, Financial Times drugi krug glasanja 3. februara opisuje kao referendum o vezama Srbije sa Zapadom.

Boris Tadić je, podsjeća list, i na prethodnim izborima izgubio u prvom krugu, ali je prednost koju Tomislav Nikolić ima ovog puta mnogo veća.

Izlaznost je pritom bila najviša od izbora na kojima je poražen Slobodan Milošević.

I iako je položaj predsjednika uglavnom ceremonijalne prirode, ishod izbora će oblikovati odnos Beograda prema Bruxellesu i EU tokom završnih diplomatskih poteza vezanih za Kosovo.

Usto, ukoliko Boris Tadić ne pobijedi, zapadni investitori bi mogli da kazne Srbiju zbog antizapadnog stava, konstatuje Financial Times.

FT donosi i redakcijski komentar pod naslovom "Beograd bira".

Mogućnost da će jedan čvrstorukaš i nacionalist postati predsjednik Srbije ponovo lebdi nad Balkanom.

Tomislav Nikolić, istina, nije Slobodan Milošević, ali njegova pobjeda predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost.

Najveća opanost nije mogućnost da bi Srbija zbog Kosova mogla da posegne za oružjem, već da bi mogla da presiječe veze sa Zapadom i okrene se Rusiji.

Zapadni interesi bili bi ozbiljno ugroženi; još veću štetu pretrpio bi region, ocjenjuje list.

S obzirom na politiku koju provodi u pogledu Kosova, EU ima vrlo mali manevarski prostor i dodatno je ograničena svojim ispravnim zahtjevom da Beograd izruči Haagu sve optužene prije nego što počne pravo približavanje Bruxellesu.

Pa ipak, podvlači Financial Times, EU mora da učini sve što može.

Borisu Tadiću mora da pruži najbolju moguću šansu za pobjedu u drugom krugu izbora tako što će s Beogradom smjesta potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Također mora da učini ustupke na polju pomoći, trgovine i viza kako bi pokazala Srbima da su dio njene vizije Evrope.

No, najvažniju odluku moraju da donesu sami Srbi.

Mogu da prihvate gubitak Kosova i s njim budućnost u EU.

S druge strane, mogu da se razbjesne u pogledu Kosova - u tom slučaju mogu da biraju između izolacije i nestalne ruske ljubavi.

Na političkim liderima u Beogradu je da donesu ispravnu odluku, zaključuje Financial Times.

Ako Srbija na predsjedničkim izborima okrene leđa Evropi, gubi i Evropa, piše Times.

Evropska unija je bila pretjerano samouvjerena, misleći da Srbija blefira i da samo evropska budućnost može da joj bude privlačna.

Ukoliko Srbi ipak ubjedljivo odbace evropski put, posljedice tog poteza će biti zabrinjavajuće, jer će ojačati utjecaj razgoropađene Rusije, a dio Balkana ostaviti u krhkoj izolaciji.

I Rusija je u posljednjim mjesecima mandata predsjednika Putina sve izoliranija, i pritom sve agresivnija i spremnija da se svađa sa EU - oko energenata, oko Irana, oko Britanskog vijeća.

Nadajmo se da će srpski birači i lideri imati dovoljno zdravog razuma da se opredijele za EU, piše Times.