Regija
51

Droga "krokodil" stigla u Hrvatsku: Nezamislive posljedice nakon prvog uzimanja

Klix.ba
Pet osoba iz Osijeka u Hrvatskoj sumnjiči se za prodaju smrtonosne droge "krokodil" zloglasne po svojim kobnim posljedicama već nakon prvog uzimanja. Osumnjičeni su privedeni i zadržani u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, javlja Glas Slavonije.

"Droga MDPV nalazi se na popisu psihotropnih tvari i biljaka i riječ je o derivatu morfija koji je osam do deset puta jači od navedene droge i smatra se jeftinijom zamjenom za heroin. Navedenu drogu u praksi znaju zvati krokodil ili ruska droga te se, zbog posljedica konzumiranja, smatra vrlo opasnom drogom", rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac.

"Krokodil" je poznat i kao jeftina zamjena za heroin, a radi se od mješavine kodeina i crvenog fosfora, a vjeruje se kako se u mješavinu dodaju i benzin te teški metali. Ime je dobila po posljedicama koje ostavlja na ovisniku već nakon prvog uzimanja. Mjesto na koje se ubrizgava isprva liči na ljuske krokodilske kože, koža se uskoro počne ljuštiti, meso truliti i potom se dijelovi tijela doslovno raspadaju.

Nakon najviše dvije godine meso počne otpadati s kosti, dolazi do gangrene i u konačnici do smrti, a po neke ovisnike može biti kobna i nakon prve konzumacije.

Ova droga u ovakvom obliku pojavila se prije 12 godina u Sibiru, kućne je radinosti, a procjenjuje se da su sada milioni širom svijeta ovisni o ovom opasnom opijatu.