Vatrogasci na terenu
21

Dramatične scene iz Hrvatske, gori skladište zapaljivih tekućina kod Virovitice

D. Be.
Danas je oko 14 sati izbio požar u postrojenju Zagrebpetrola u Grubišnom polju kod Virovitice u Hrvatskoj. Na terenu su brojne vatrogasne ekipe koje su požar stavile pod kontrolu.

Prema pisanju Index.hr u požaru niko nije povrijeđen, rekao je zapovijednik Vatogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Mesec.

Na terenu su, kazao je, vatrogasne postrojbe iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara, Garešnice, ukupno 12 vozila i 35 vatrogasaca.

Dim se vidi s udaljenosti od 30 kilometara, a u zraku se osjeti jak miris izgorene nafte.

Davor Prohaska, direktor Zagrebpetrola za Jutarnji list je kazao kako je uvjeren da je požar podmetnut.

"U halu se nije moglo ući, ali vjerujem da je piroman ušao u skladište sa stražnje strane, gdje je šuma. Imam videonadzor i 24-satnu zaštitarsku službu iz Bjelovara. Zaštitar svakih 20 minuta do pola sata obilazi postrojenje. Od 2002. godine kad je izgrađeno pa do danas nismo imali nikakvih problema. Zaštitar je odmah zvao vatrogasce, sve je digao na noge. Fotografije koje vidim po medijima izgledaju strašno. Izgorjelo je nekih 10 spremnika s motornim uljem, čijom preradom se bavimo, i jako puno plastike", rekao nam je Prohaska.

Na upit je li ikad primao prijetnje i upozorenja bilo kakve vrste, Prohaska kaže da nije.

U postrojenju Zagrebpetrola se inače čiste benzinske pumpe te se odlaže i obrađuje staro ulje. Uzrok požara će biti utvrđen nakon uviđaja.

Hrvatski mediji javljaju da je pričinjena šteta višemilionska, dok će se tačan uzrok požara utvrditi nakon policijskog uviđaja.