Smjena na čelu opozicije
8

Dragan Đilas novi lider demokrata umjesto Borisa Tadića

SRNA
Foto: Kurir
Foto: Kurir
Za novog, četvrtog po redu, predsjednika najveće opozicione partije u Srbiji Demokratske stranke izabran je Dragan Đilas, dosadašnji potpredsjednik te stranke i gradonačelnnik Beograda.

Đilas je izabran na vanrednoj izbornoj skupštini DS-a ogromnom većinom, čime je nakon sedam godina zamijenio na toj funkciji sada već bivšeg lidera stranke Borisa Tadića.

Izabrano je i novo rukovodstvo stranke.

Tadić, koji je danas izabran za počasnog predsjednika DS-a, rekao je da će političku karijeru nastaviti u nekoj od međunarodnih institucija, ali nije precizirao kojoj.

Đilas je pobijedio jedinog protivkandidata Branimira Kuzmanovića, predsjednika beogradske opštine Vračar.

DS je usvojio i novi statut stranke, kojim je predviđeno uvođenje funkcije počasnog predsjednika DS-a, a uže Predsjedništvo stranke vodiće kadrovsku politiku.

Za sedam potpredsjednika DS izabrani su Nataša Vučković, Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Bojan Pajtić, Miodrag Rakić i Goran Ćirić. Dragoljub Mićinović je ostao predsjednik Političkog savjeta DS-a.

Đilas je prethodno, predstavljajući se kao kandidat za predsjednika stranke, rekao da ta stranka mora da se izvini građanima koji su je podržavali, ako želi da vodi Srbiju, i dodao da je neophodno da se pod hitno napravi jasan plan za izlazak iz krize Srbije.

On je rekao da Srbija treba da se koncentriše na tri prioriteta - prehrambena industrija sa poljoprivredom, energetika i infrastruktura.

Đilas se 2004. godine priključio Demokratskoj stranci, a kasnije je obavljao i funkciju direktora Narodne kancelarije predsjednika republike.

Đilas je na opštim izborima ove godine po drugi put izabran za gradonačelnika Beograda.

Od maja 2007. do jula 2008. godine bio je ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana, a u DS-u je obavljao dužnosti člana Predsjedništva Demokratske stranke za beogradski region i predsjednika Gradskog odbora DS-a u Beogradu.

Đilas je rođen 22. februara 1967. godine u Beogradu. Završio je osnovnu školu i gimnaziju, a zatim i Mašinski fakultet u Beogradu, smjer vazduhoplovstvo.

Radio je kao novinar na Radio "Indeksu" i jedan je od osnivača Radija B92, gdje je kasnije bio urednik Informativnog programa, a u to vrijeme ta radio stanica je dobila nekoliko nagrada.

Još kao student-prorektor učestvovao je u opozicionom radu, predvodeći studentske demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića 1991. i 1992. godine, a aktivno je učestvovao i u demonstracijama protiv istog režima 1996. i 2000. godine.

Đilas je suvlasnik kompanije "Multikom", jedne od vodećih marketinških agencija u Srbiji.

Osnivač je nevladine organizacije "Naša Srbija" koja se bavi brigom o djeci koja su ostala bez roditelja tokom ratova 1990-ih godina na prostoru Jugoslavije.