Ivo Josipović
0

"Dosta sam kritikovao Vladu, vrijeme je da radimo zajedno"

FENA
Ivo Josipović (Foto: Reuters)
Ivo Josipović (Foto: Reuters)
Nakon što se svečano zakleo kao novi predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović sinoć se javnosti obratio i na sve tri nacionalne televizije, izrazivši uvjerenje u partnerski odnos s Vladom u ostvarenju ciljeva koje je naveo u svom inauguracijskom govoru - pravednije i gospodarski naprednije hrvatsko društvo.

"Vladu sam dosta kritikovao, vrijeme je da radimo zajedno", poručio je Josipović s Pantovčaka, u prvim televizijskim intervjuima nakon što je u svom novom uredu proveo prvih nekoliko sati.

"Vladin uspjeh je i moj uspjeh, a moj uspjeh je i Vladin uspjeh", dodao je.

Josipović je najavio da će već danas, prvog službenog radnog dana u mandatu, održati sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor od kojega očekuje "uspostavu kanala komunikacije" za dalju saradnju kao temelja budućeg zajedničkog rada na rješavanju ključnih državnih problema.

Iako svjestan tih problema, na početku svoga mandata kani širiti vjeru u optimizam, u postojanje "elementarne svijesti da nema izlaska iz krize ako ne radimo zajedno", te da borba protiv korupcije treba biti beskompromisna, bez aferaštva i spektakla, već visoko profesionalna i s konkretnim rezultatima.

Naglasio je kako će ova godina za građane "zasigurno biti teška", ali i izrazio nadu da će donijeti i put oporavka, te da će Hrvatska završiti pregovore o ulasku u EU, dakle provesti ključne reforme. Kao godinu ulaska u EU vidi 2012.

Josipović je izrazio žaljenje što inauguraciji nije prisustvovao predsjednik Srbije Boris Tadić, te činjenicom da ta država nije na Markov trg poslala svoga predstavnika, ponovivši da na Srbiju gleda kao na važnog partnera u jačanju dobrosusjedskih odnosa u regiji.

"Šteta, bila je to prilika za dobar početak", rekao je, dodavši da takav potez Srbije ne smatra neprijateljskim prema Hrvatskoj i njemu lično, ali i istakao da Srbija mora shvatiti kako ne može sve sagledavati samo kroz svoje prilike, u konkretnom slučaju one vezane uz priznanje Kosova.

Josipović ne smatra problemom pravo dijaspore da glasa na hrvatskim izborima i to pravo ne bi ukidao, već problemom drži zloupotrebu tog prava koja je opterećavala dosadašnje izbore, a koju valja spriječiti.