Vuk Jeremić
0

"Došlo je vrijeme za potpunu demokratiju u BiH"

SRNA
Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ocijenio je da demokratija u BiH ne može da ojača ukoliko visoki predstavnik ima pravo da stavi van snage odluke jednog demokratski izabranog parlamenta.

"Ne vjerujemo da je ovaj potez doprinio stabilizaciji situacije. Smatramo da je nakon petnaest godina vladavine visokog predstavnika u BiH došlo vreme za potpunu demokratiju", rekao je Jeremić za austrijski dnevnik "Standard".

On je istakao da se Srbija, kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže za teritorijalni integritet BiH i da principijelno ne želi da se miješa u unutrašnje prilike jedne nezavisne države, ali smatra da bi bilo dobro da se demokratsko društvo u BiH razvije u toj mjeri da ne postoji, kako je rekao, potreba za funkcijom u okviru državnog uređenja, koja ima apsolutistička ovlaštenja i o kojoj se odlučuje u inostranstvu.

Jeremić je izrazio uvjerenje da će Srbija i sve druge zemlje zapadnog Balkana postati članice EU.

Na pitanje da li vjeruje da će biti moguće da Srbija postane članica EU ukoliko ne prizna nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da su se diplomatski napori njegove zemlje očigledno isplatili, podsjetivši da je do sada samo 60 od 192 članice UN priznalo Kosovo, a da velika većina priznaje teritorijalni integritet Srbije.

Jeremić je izrazio uvjerenje da će presuda Međunarodnog suda pravde glasiti da je u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova došlo do povredne međunarodnog prava.

"Nakon takve odluke, Kosovo sigurno neće moći da postane član niti jedne međunarodne organizacije. Takvo stanje Priština može da prevaziđe pregovorima sa Beogradom. Raniji pregovori su propali jer je kosovskim Albancima obećano da u slučaju propadanja pregovora mogu da proglase nezavisnost i da će ih pojedine velike države onda priznati", rekao je Jeremić.