{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dok ne uhapsimo Mladića i Hadžića, oni su uhapsili nas"

F
9.5.2011. u 09:55
0
2
"Dok ne uhapsimo Mladića i Hadžića, oni su uhapsili nas"
0
"Dok ne uhapsimo Mladića i Hadžića, oni su uhapsili nas"
Vladimir Vukčević
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da su do 2007. godine u više navrata vođeni pregovori s porodicama haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića o njihovoj predaji i da je spreman i sada da pregovara o tome.
"I ja sam spreman da pregovaram s porodicama njih dvojice, da bismo završili ovu temu i spriječili dodatne pritiske na Srbiju zato što su njih dvojica u bjekstvu. I danas ih pozivam da se dobrovoljno predaju i pokažu realan patriotizam, i spriječe da njihove porodice i prijatelji budu u neprijatnoj situaciji, rekao je Vukčević za list Danas od ponedjeljka.

U protivnom, naveo je on, svima koji su povezani s njima zaplijenićemo imovinu u skladu sa zakonima koje je Srbija donijela, posebno Zakonom o oduzimanju imovine.

"Svaku novu informaciju (o Mladiću i Hadžiću) momentalno provjeravamo i nadamo se da će nas upravo ona dovesti do njih dvojice", rekao je Vukčević, dodajući da vjeruje da su u Srbiji presječeni svi izvori finansiranja za njihovo skrivanje.

Od posjete glavnog tužioca Haškog tribunala (ICTY) Sergea Brammertza, koji u utorak dolazi u Beograd, Vukčević očekuje analizu i ocjenu rezultata dosadašnje potrage za haškim bjeguncima, ocjenu strategije i njenu eventualnu promjenu, razgovore o saradnji dva tužilaštva i aktuelnim predmetima u Haagu i u Srbiji, kao i realno vrednovanje napora da se privedu pravdi Mladić i Hadžić.

"Naposljetku, očekujem jedan objektivan izvještaj profesionalca kakav je Serge Brammertz", rekao je tužilac za ratne zločine.

Na pitanje kakav izvještaj Brammertza Vijeću sugirnosti UN-a bi mogao da bude zadovoljavajući za Srbiju, Vukčević je odgovorio da "nema zadovoljavajućeg izvještaja dok njih dvojica (Mladić i Hadžić) ne budu u Haagu".

"Sve dok ih ne uhapsimo, postojaće to magično "ali" koje će različiti politički subjekti tumačiti na svoj način, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim interesima. Dok ne uhapsimo Mladića i Hadžića, oni su uhapsili sve nas, građane Srbije, i drže nas kao taoce", naveo je on.

"Na nama je da hapšenjem njih dvojice uputimo jasnu poruku da smo na putu zaštite evropskih vrijednosti i da ne pristajemo na njihove zločine", kazao je Vukčević, dodajući da će u ponedjeljak imati sastanak s holandskim parlamentarcima, koji borave u Beogradu, a narednih dana s više ambasadora zemlja zapadne Evrope, prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: