Regija
0

Dojransko jezero ponovo postaje uzdanica makedonskog turizma

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dojransko, jedno od tri prirodna jezera u Makedoniji, vratilo je epitet jedne od uzdanica turističke ponude Makedonije.

Nakon izgradnje šetnice duge 2.650 metara, pročišćavanja pijeska i povećanja vodostaja u odnosu na prošle godine, Dojransko jezero ponovo je postalo jedna od omiljenih destinacija za turiste.

Prema podacima koje je objavila Općina Dojran, samo tokom 1. maja, Međunardonog praznika rada, Dojransko jezero posjetilo je oko deset hiljada ljudi, a istog dana otvorena je i turistička sezona na jezeru.

Stanovnici okolnih naselja svoje će domove ovog ljeta dijeliti sa posjetiteljima, iznajmljujući dijelove objekata ili kuće u cijelosti posjetiteljima jezera, a prema najava turističke zajednice, ove sezone niti jedan apartman ne bi trebao ostati prazan, prenosi novinar agencije Anadolija.

Izgradnja luke na obali jezera počela je proteklih sedmica, a u saradnji sa Ministarstvom prometa i komunikacije Makedonije, u narednom periodu bit će izgrađeno još nekoliko luka na Dojranskom jezeru.

Bogata historijskim znamenitostima i jedno od najstarijih poznatih naseljenih područja u Makedoniji, općina Dojran, danas se, kao i brojne druge balkanske općine, dijeli na stari i novi dio. U starom dijelu Dojrana djelimično su ostali sačuvani hamam i sahat-kula iz doba Osmanlija.

Legenda o imenu Dojrana

Više je predanja kako je nastao naziv Dojran, a jedno se odnosi na komandanta osmanlijske vojske Efronoz-bega, koji je u zimskom periodu došao u područje današnjeg Dojrana i sa vojskom prešao preko zaleđenog jezera.

Kada su ga ujutro mještani upitali kako je dospio do naselja, on je rekao da je prešao preko obližnjeg polja, za koje su oni pokušali da ga ubijede da je ustvari jezero.

Komandant naredi da se očisti dio snijega i probije led i uvjeri se da se radi o jezeru, nakon čega je naredio četrdesetodnevno slavlje na koje su bili pozvani svi mještani. Na kraju slavlja mještani su, zahvaljujući komandantu koji ih je častio raznovrsnim jelima i pićima, koristili riječ "doyduk", što u prijevodu sa turskog jezika znači "zasitili smo se", pa on odluči da se i mjesto nazove tako.