Stjepan Mesić
0

"Dodikov poziv Hrvatima je priča za malu djecu"

FENA
Mesić: Hoće li Dodik finansirati povratak u RS?
Mesić: Hoće li Dodik finansirati povratak u RS?
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas kako je poziv Hrvatima da se vrate u Republiku Srpsku (RS), koji je jučer u Banjoj Luci uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik, priča za malu djecu te naglasio kako RS mora za to u svom proračunu osigurati i sredstva, kao što to Hrvatska čini vezano uz povratak Srba.

"Od RS očekujem da njeni vođe shvate da se granice ne mogu mijenjati, da je arhitektura našeg prostora završena, a poziv Milorada Dodika Hrvatima i Bošnjacima da se vrate za mene je priča za malu djecu", kazao je Mesić nakon današnjeg predstavljanja knjige "Doba ekonomske diplomacije", kojoj je, uz Jasnu Plevnik, jedan od autora.

Mesić je to kazao komentirajući novinarima jučerašnju posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Banjoj Luci, te Dodikov poziv Hrvatima da se vrate u RS, garantujući im sigurnost.

"On (Dodik) kaže 'neka se ljudi vrate' i slaže se da Hrvatska gradi kuće Hrvatima u Bosni, a ne kaže da će on u budžetu osigurati sredstva da se Hrvati i Bošnjaci vrate. Kao što Hrvatska u svom budžetu osigurava sredstva za povratak Srba, tako i on mora osigurati sredstva za povratak Hrvata, a ne pričati priče", dodao je Mesić.

Upitan za komentar jučerašnje presude bivšem hrvatskom ministru odbrane Berislavu Rončeviću za "slučaj kamioni", a koji je u više navrata kao predsjednik RH tražio da se istraži, Mesić je kazao kako mu je jedino bilo važno da se utvrdi "da je taj posao na granici kriminala i da se utvrdi odgovornost" te podsjetio kako je Rončević njegove zahtjeve za istragom komentirao riječima "to je igrokaz jednog predsjedničkog kandidata".