Stjepan Mesić
0

"Dodik vodi razbijačku politiku Miloševića"

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u subotu da premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik vodi jednaku razbijačku politiku, samo drugim sredstvima, onoj Slobodana Miloševića, politiku razbijanja BiH koja bi mogla dovesti do novih nestabilnosti i sukoba, a srbijansku politiku prema BiH nazvao je dvojbenom.

"Ja sam to od prvog dana tvrdio, da Dodik vodi istu politiku kao i Slobodan Milošević samo drugim sredstvima. A to je razbijačka politika koja može dovesti do novih nestabilnosti i sukoba kojima ne vidimo kraj", izjavio je Mesić novinarima u sklopu tradicionalne "Kave s građanima" u Uredu predsjednika.

Upitan hoće li u sklopu oproštajne turneje doći i do susreta sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, budući da je Tadić navodno već tri puta odgodio susret s Mesićem zbog izjava o premijeru RS-a Dodiku, hrvatski je predsjednik rekao kako ne zna zašto se Tadić ljuti.

"Mislim da nema nijednog razloga da se Tadić ljuti na mene, ja sam rekao svoje mišljenje", rekao je Mesić ocijenivši da Srbija vodi "dvojbenu politiku".

Rekavši kako je Slobodan Milošević imao program da ratom proširi granice Srbije, "jedan imperijalni projekt koji je doživio totalni neuspjeh" zbog kojega je prouzročio prolijevanje mnogo krvi i brojne žrtve, Mesić je upozorio kako sada "imamo nešto što se događa s nekim drugim sredstvima".

Iako svi u Srbiji tvrde da su za cjelovitu i jedinstvenu BiH, a svijet im vjeruje, "tamo se dočekuje ratna zločinka Biljana Plavšić kao Ivana Orleanska, šalju se avioni po nju i smišljaju funkciju kakvu treba dobiti u RS", upozorio je Mesić.

"A Dodik ne priznaje BiH. Kaže da ne priznaje ni glavni grad Sarajevo i da za njega BiH nije konstanta. Za njega je konstanta srpski entitet koji je nastao etničkim čišćenjem", upozorio je Mesić, podsjetivši da je u tom entitetu živjelo 48 posto Hrvata i Bošnjaka, te da danas u RS od 220 hiljada Hrvata sada ima oko 10 hiljada.

"Ako on (Dodik) ne priznaje BiH i kaže da će referendumom riješiti pitanje izlaska iz BiH, a priman je u Srbiji uz najveće počasti, to za mene znači dvojbenu politiku", ustvrdio je Mesić.

"S jedne si strane za BiH, a na drugoj podržavaš onoga koji razbija BiH na drugi način", dodao je i naglasio da je on to iznio javno, a da se neki koji misle jednako kao i on "to ne usude reći".