Doček u Beogradu
0

FOTO / Dodik prošetao Plavšićku

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivša predsjednica Republike Srpske i osuđenica Haškog tribunala stigla je danas u Beograd gdje je dočekao sadašnji premijer RS-a Milorad Dodik, baš kao što ju je vođa srpskih paravojnih snaga Željko Ražnjatović Arkan dočekao u "oslobođenoj" Bijeljini 1992. kada su izvršeni zločini nad Bošnjacima.

Nakon što je stigla na beogradski aerodrom nije izašla ni na glavni ni na VIP izlaz nego je na pisti dočekao automobil, nakon čega je u pratnji Milorada Dodika otišla u svoj stan na Vračaru.

Nakon što je odmah po odluci o puštanju pohitao u Švedsku da se sretne sa monstruoznom profesoricom biologije, Dodik je danas poslao avion Vlade RS-a u Švedsku kako bi Plavšićeva što prije stigla u Beograd, gdje je on dočekao, baš kao što je nekoć, u porušenoj i leševima ubijenih Bošnjaka, dočekao još jedan monstrum Željko Ražnjatović Arkan, nadmeno pokazujući svoju moć.

Na ovaj način Dodik je još jednom pokazao svu svoju beskrupuloznost, političku hirovitost i bilo kakvo odsustvo emocija prema žrtvama zločina koje je Plavšićka poticala i inspirisala tokom rata. Ovim je činom Dodik potvrdio da ne osjeća grižnju savjesti zbog djela srpske vlasti tokom rata u BiH, čak naprotiv, Biljanu Plavšić dočekao je kao narodnog heroja.

Plavišićka je nakon puštanja iz kaznionice u Švedskoj kazala da ostaje živjeti u Beogradu, no da se želi što prije vidjeti sa svojim prijateljima u Banjoj Luci.

"Ostajem u Beogradu sa svojom porodicom, ali jedva čekam otići u Banju Luku da se vidim sa svojim prijateljima", kazala je Plavšić za srbijansku radioteleviziju (RTS).

Prilikom dolaska u stan ona je novinarima kazala da je cijelo vrijeme razmišljala o tome kako će im se obratiti te obećala da će uskoro naći rješenje za to. Na pitanje kako se osjeća i što će najprije, odgovorila je da se osjeća "slobodno" te da se želi najprije vidjeti sa svojim bratom.

Dodik je kazao da je važno to što je, poslije dugo godina, Plavšić danas na slobodi, a njezin brat Zdravko Plavšić ranije je medijima rekao da njegova sestra namjerava ostati u Beogradu jer ima srbijansko državljanstvo.

Plavšić je u februaru 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH.

Zahvaljujući nagodbi s tužilaštvu i izraženo kajanje, odbačene su joj dvije točke optužnice za genocid.

Kaznu je služila u ženskom zatvoru Hinsebergu, 200 km udaljenom od Stockholma, a računajući i schengenski pritvor ukupno je odslužila nešto više od dvije trećine dosuđene kazne te je oslobođena sukladno švedskom zakonu po kojem zbog dobrog vladanja zatvorenik može nakon toga biti oslobođen.

Švedska vlada je o namjeri da oslobodi Plavšić izvijestila sud u Haagu, koji se tome nije usprotivio.

Pozivajući se na izvor u vrhu srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, beogradski list "Blic" je u utorak objavio kako će Plavšić, od trenutka kada njezin avion bude sletio u Beograd, imati zaštitu MUP-a Srbije.

Policija će, kako je navedeno, voditi računa o njezinoj sigurnosti sve do konačne procjene o sigurnosti, koju trenutačno obavljaju domaće tajne službe, a pripadnici policija od danas će biti raspoređeni na mjesto prebivališta Biljane Plavšić.