Posjeta Srbiji
301

Dodik prije sastanka s Lavrovom otišao u Beograd da izvijesti Vučića "o napadima na RS"

A. Z.
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: Twitter)
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: Twitter)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gdje ga je, kako je navedeno, obavijestio o "političkim napadima na RS, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te uputio jasne zahtjeve i molbe Srbiji".

Dodik je u Beograd otputovao pred posjetu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova našoj zemlji, a s kojim će se sastati danas u poslijepodnevnim satima u Istočnom Sarajevu.

Vučić se o posjeti prvo oglasio na Instagram profilu navodeći da su vodili prijateljski razgovor u teškim i izazovnim vremenima.

"Srpski narod umjet će da izdrži sve pritiske, napade i političke hajke, nikoga ne diramo, samo hoćemo da nam niko ne brani da budemo svoji na svome", napisao je Vučić uz fotografije s Dodikom.

Nakon sastanka iz njegovog kabineta poslano je saopćenje u kojem stoji da "Srbija zahtijeva da se prekinu prijetnje ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu".

U saopćenju se navodi da Vučić smatra Dodikove zahtjeve legitminim te je zaključio da odnosi Srbije i BiH mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

"Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i ni na koji način ga nije narušavala niti će to činiti", stoji u saopćenju.

Također, Vučić je istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju, a osvrnuo se i na finansijsku pomoć koju Srbija pruža RS-u, navodeći da će se ona nastaviti.

Dodik je u Beograd otišao nakon nedavnih izjava ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, a koje se tiču ukidanja bh. entiteta.