Dobrodošlica Hrvatskoj u Evropsku uniju

F
FENA
5.12.2011. u 15:01
0
8
Dobrodošlica Hrvatskoj u Evropsku uniju
0
Dobrodošlica Hrvatskoj u Evropsku uniju
Zemlje članice Evropske unije izražavaju zadovoljstvo zbog dovršetka rada na Ugovoru o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, koji će biti potpisan 9. decembra, te žele dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici od 1. jula 2013., kaže se u nacrtu zaključaka koje će u ponedjeljak prihvatiti Vijeće za opće poslove.
Nakon što ministri i službeno prihvate zaključke, bit će zadovoljena i posljednja formalnost potrebna za potpisivanje pristupnog ugovora.

"Vijeće sa zadovoljstvom prima na znanje dovršetak rada na Ugovoru o pristupanju. Vijeće pozdravlja pozitivno mišljenje Evropske komisije od 12. oktobra 2011., pristanak Evropskog parlamenta od 1. decembra 2011. i veseli se potpisivanju Ugovora 9. decembra 2011. u Bruxellesu. U očekivanju uspješne ratifikacije, Vijeće se raduje što će pozdraviti Hrvatsku kao novu članicu od 1. jula 2013., kaže se u nacrtu zaključaka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za evropska pitanja zemalja članica EU-a.

"Vijeće pozdravlja uspješni završetak pristupnih pregovora 30. juna 2011., što predstavlja povijesni korak na hrvatskom putu prema EU-u i donosi novi poticaj za evropsku perspektivu zapadnog Balkana, pod uvjetom da te zemlje nastave reformskim putem", dodaje se u nacrtu zaključaka.

U tekstu se također kaže da je Hrvatska dosegnula visoki stupanj pripremljenosti za članstvo u EU-u te je se potiče da nastavi s naporima u rješavanju svih pitanja, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti te tržišnog natjecanja.

"Provedba strukturnih reformi kako bi se poboljšao potencijal za rast i međunarodnu konkurentnost ekonomije treba biti pojačana", kaže se u nacrtu zaključaka.

Zemlje članice EU-a također pozdravljaju "izjavu Hrvatske o promicanju evropskih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi i posebice hrvatsku odlučnost da bilateralna pitanja ne bi trebala ometati pristupni proces kandidatskih zemalja".

Od Hrvatske se očekuje da "nastavi igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu, uključujući i područja poput povratka izbjeglica, pravosudne suradnje i upravljanja granicama".

U nacrtu zaključaka se također kaže da Vijeće "potiče Hrvatsku da nastavi s rješavanjem otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja, na temelju dosad postignutog napretka" te "izražava žaljenje zbog nedavnih izjava i mjera koje bi mogle dovesti u pitanje važnost pomirenja i potrebu izvršenja pravde kroz procesuiranje ratnih zločina i poziva političke vođe da se suzdrže od takvih izjava i mjera, shodno obvezama koje je Hrvatska preuzela tokom pristupnih pregovora".

Također se kaže "da puna suradnja s Haškim sudom ostaje važna".

Vijeće, prema nacrtu zaključaka, ističe važnost koju pridaje monitoringu hrvatskog ispunjavanja obveza, uključujući i obveze koje moraju biti ispunjene prije pristupanja.

Komisija će objaviti prvo šestomjesečno izvjeće o monitoringu u proljeće sljedeće godine te sveobuhvatno izvješće o monitoringu u jesen 2012.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: