Zoran Krasić
0

"Dobro je što se postupak protiv Šešelja vodi zbog knjige"

FENA
Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom Zoran Krasić ocijenio je da je dobro što će se 6. marta protiv lidera radikala u okviru postupka zbog nepoštovanja suda voditi postupak zbog jedne Šešeljeve knjige a ne zbog navodnog zastrašivanja i pritisaka na svjedoke tužilaštva Tribunala.

Krasić je na pres-konferenciji u nedjelju rekao da će na suđenju biti riječi o knjizi Šešelja iz 2007. godine u kojoj su objavljeni njegovi zahtjevi, prigovori i druga pravna sredstva, javio je Tanjug.

Po Krasićevim riječima, na taj način pada u vodu tvrdnja pojedinih nevladinih organizacija koje doprinose radu Haškog tribunala da je, navodno, u pitanju Šešeljevo zastrašivanje svjedoka.

Osvrnuvši se se na presudu Haškog tribunala petorici visokih funkcionera SRJ i Srbije koju je taj sud izrekao 26. februara, Krasić je rekao da je logika Tribunala jasna - treba osuditi Srbe, kao i da je bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen "zato da se ne bi reklo da su svi Srbi osuđeni" i da se zato i Šešelj šest godina drži u pritvoru.

Krasić je naveo da je jedan od lidera OVK-a na Kosovu Ramuš Haradinaj morao biti oslobođen, jer da je kojim slučajem osuđen, onda ni Slobodanu Miloševiću, Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću se ne bi sudilo za udruženi zločinački poduhvat.

Krasić je naveo da je Haradinaj oslobođen, iako je od 44 tačke optužnice u 27 tačaka bio neposredni izvršilac zločina 1998. godine kada je OVK-a od terorističke, kako je rekao, postala "Oslobodilačka armija".

Po Krasićevim riječima, odluke u Hagu donose se prije suđenja, pa je tako i Naser Orić oslobođen, jer da je optužen pala bi optužnica protiv Srba za Srebrenicu.

Krasić je potvrdio da su radikali podnijeli zahtjev Skupštini Srbije da se održi sjednica parlamenta na temu "Rezultati i posljedice saradnje Srbije s Haškim tribunalom".