{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do gradnje drugog bloka nuklearke Krško još dug put

F
24.3.2011. u 08:43
0
0
Do gradnje drugog bloka nuklearke Krško još dug put
0
Do gradnje drugog bloka nuklearke Krško još dug put
Do konačne odluke o mogućoj izgradnji drugog bloka nuklearke Krško još je daleko, iako je ona stavljena u nacionalni energetski program, izjavila je u srijedu u razgovoru za drugi dnevnik Slovenske televizije ministrica ekonomije Darja Radič.
"Nacrt energetskog programa je napisan, u njemu je i drugi blok nuklearke, ali prije nego što o programu počne javna rasprava i prije nego što bude prihvaćen, treba prema zakonu osigurati ekološku saglasnost. Drugi blok nuklearke za sada je još u fazi ideje, a do donošenja odluke bit će potrebno više godina", rekla je Radič.

Dodala je da će jedan od najvažnijih elemenata pri mogućem donošenju odluke da li postaviti drugi blok nuklearke ili ne, biti "društvena prihvatljivost" novog nuklearnog objekta.

"Trebat će osigurati društvenu prihvatljivost ne samo u Sloveniji nego i šire, te dobiti saglasnost susjednih država", rekla je Radič.

Radič je komentirala i javnu raspravu koja se u Sloveniji vodi o budućem razvoju energetike, termoelektrana ili nuklearka. Mišljenja se razilaze oko izgradnje šestog bloka termocentale na domaći ugalj u Šoštanju, koja bi stajala oko 1,2 milijarde eura, ili drugi blok nuklearke koji bi stajao između 3,5 i 4,5 milijardi.

Radič je izjavila da se ne radi o energetskim projektima koji se međusobno isključuju, ali je ponovila i velike rezerve koje je i prije iznosila u vezi nastavka investicije u termocentralu. Istaknula je da bi gradnja drugog bloka nuklearke, iako u startu mnogo skuplja investicija, bila ekonomičnija odnosno isplativija od gradnje centrala na fosilna goriva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: