{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đukanović: Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora, oni su preci današnjih Crnogoraca

S
SRNA
13.12.2017. u 17:39
110
280
Đukanović: Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora, oni su preci današnjih Crnogoraca
110
Đukanović: Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora, oni su preci današnjih Crnogoraca
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić izjavio je danas da je lider vladajućeg DPS-a Milo Đukanović izjavom da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora potvrdio da su preci današnjih stanovnika Crne Gore bili Srbi.
Đukanović je za podgoričku "Pobjedu" rekao da "Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora i to ne zato što su većina njih postali Srbi u političkim procesima devedesetih, nego prvenstveno zbog toga što su i oni i svi njihovi preci rođeni u Crnoj Gori".

Kostić je istakao da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potvrdio da su svi preci današnjih stanovnika Crne Gore bili Srbi, što znači da je on dobro upoznat sa činjenicom iz 1905. godine kada se 90 odsto stanovnika tadašnje Kneževine Crne Gore izjašnjavalo da su Srbi.

"Đukanović je takođe napokon priznao da Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora, već konstitutivan narod, čiji su pripadnici i formirali Crnu Goru. Prvi vlastodržac iz porodice Petrović, vladika Danilo Petrović potpisivao se kao vojvodić srpske zemlje", naveo je Kostić u pisanoj izjavi za medije.

Prema njegovoj ocjeni, Đukanović je svjestan da od "političkog projekta montenegrizacije građana Crne Gore nema ništa, pa priprema manevarski prostor za neke nove geopolitičke prilike na Balkanu".

"Zbog svih ovih Đukanovićevih tvrdnji, osuđujem odnos crnogorskih državnih organa prema ličnim i kolektivnim pravima koje Ustavom i zakonima pripadaju građanima srpske zajednice u Crnoj Gori u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta", naveo je Kostić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: