{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đukanović: Pristupanje Crne Gore NATO-u siguran stabilizator za region

S
26.5.2015. u 08:39
2
21
Đukanović: Pristupanje Crne Gore NATO-u siguran stabilizator za region
2
Đukanović: Pristupanje Crne Gore NATO-u siguran stabilizator za region
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Crnogorski premijer Milo Đukanović smatra da će pristupanje Crne Gore u NATO biti siguran stabilizator za region i ohrabrenje za proevropske snage u svim zemljama Balkana.
Đukanović je rekao da je Crna Gora dala prioritet vojnom savezu sa Zapadom, prije svega, zbog bezbjednosti i stabilnosti regiona.

"Istorija je pokazala da na Balkanu nikada nije bilo samoregulatornih mehanizama za preveniranje konflikata i zato danas zaostajemo za razvijenom Evropom. Evroatlantske integracije su, po nama, drugo ime za stabilnost Balkana", rekao je Đukanović za italijanski list "La Stampa" i izrazio uvjerenje da će i Srbija krenuti tim putem.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Rusije, Đukanović je rekao da je Rusija imala važnu ulogu u procesu obnove crnogorske državnosti, što se "ne zaboravlja", ali da su strateški pravci crnogorske državne politike članstvo u NATO i EU.

"Ne protiv bilo koga, već za sebe. Odnosi Rusije i Zapada nikada nisu bili jednostavni, pa nisu ni danas", rekao je Đukanović i dodao da kriza u Ukrajini ne utiče samo na odnose Crne Gore i Rusije, već EU i njenih članica pojedinačno sa Moskvom.

Govoreći o današnjoj posjeti italijanskog predsjednika Serđa Matarele Crnoj Gori, Đukanović je rekao da to ima istorijski značaj i da je doživljava, prije svega, kao dobrosusjedski gest tradicionalnog prijatelja, ali i kao podršku Italije evropskim i evroatlantskim stremljenjima Crne Gore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: