Pandora papiri
32

Đukanović: Nisam uradio ništa nezakonito, riječ je o još jednoj konstrukciji

G. M.
Milo Đukanović
Milo Đukanović
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopćio je da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. i pozvao je tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.
On je u Sloveniji, gdje se održava Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, odgovarao na navode međunarodnih istraživača o slučaju Pandora papiri.

"Na tu temu ne bih imao ništa novo da kažem, u odnosu na ono što sam kazao timu istraživačkih novinara, koji se bavio tom temom, i ono što je bilo saopćenje mog Kabineta nakon što je ta, još jedna u nizu afera, lansirana", rekao je Đukanović.

Prema njegovom uvjerenju, "riječ je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskontruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju autoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji".

NVO MANS je u nedjelju objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsjednika Crne Gore je navodno iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o ofšor poslovima pod nazivom “Pandora papiri” koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja, piše RTCG.