Predsjednički izbori
0

Đukanović: Ni SAD ni Rusija neće utjecati na izbor predsjednika Crne Gore

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Milo Đukanović, bivši premijer Crne Gore i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), izjavio je u nedjelju da ta stranka još nije odlučila ko će biti kandidat za predsjednika države, te da u slučaju da to bude on, na to neće utjecaj imati pritisak ni SAD-a niti Rusije.

On je u razgovoru za nedjeljno izdanje podgoričke Pobjede rekao da niko i nikada, bilo iz Rusije ili SAD-a, s njim nije razgovarao jezikom ucjena.

Predsjednički izbori bit će održani u prvoj polovini iduće godine, pa se u crnogorskoj javnosti nagađa o mogućim kandidatima.

Vladajuća koalicija, u kojoj su, pored DPS-a, još i Socijaldemokrati (SD), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Liberalna partija (LP) i albanska Forca, očekuju kandidaturu Mila Đukanovića, kao sigurnog pobjednika obzirom da je oporba potpuno razjedinjena i ne može naći kandidata koji bi bio ravnopravan takmac bivšem premijeru.

Iz opozicionih krugova je, međutim, lansirana priča da se Đukanović neće kandidovati jer na njega međunarodna zajednica, prije svega SAD i Rusija, vrše pritisak da to mjesto, nakon dvije i po decenije vladavine njegove stranke, prepusti drugom.

"U slučaju da se kandidujem, možete biti apsolutno sigurni da na to neće imati nikakav utjecaj bilo čija sugestija, savjet ili pritisak, dolazio on s Istoka ili sa Zapada. Uostalom, nikada i niko ni s jedne istočne ili zapadne adrese sa mnom nije razgovarao na taj način", kazao je Đukanović.

Razlog zašto špekulacije o navodnim pritiscima na njega ne jenjavaju Đukanović vidi u tome što čelnike opozicije bitno povezuje ista ideja, osvajanje vlasti pod svaku cijenu, s materijalnom potporom sa strane. On se, kako je rekao, ne bi iznenadio da opozicija, upravo zbog osjećaja gubitnika, bojkotuje predstojeće predsjedničke izbore.