Regija
0

Đukanović: NATO nije završio posao na Balkanu

FENA
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Bruxelles da NATO nije završio posao na Balkanu i da se euroatlantske integracije ključ za postizanje trajne stabilnosti.

Posao na Zapadnom Balkanu nije završen, rekao je Đukanović sudjelujući na Briselskom forumu, podsjetivši da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna, da je Makedonija u permanentnoj krizi, i da odnosi Beograda i Prištine još nisu riješeni, javio je Tanjug.

Nove euroatlantske integracije su rješenje za trajnu stabilnost, a Crna Gora tu ima ključnu ulogu, istakao je crnogorski premijer.

Đukanović je dodao kako je Crna Gora spremna za članstvo u Savezu i da se nada kako će službena Podgorica dobiti poziv za učlanjenje na samitu NATO u septembru ove godine.

On je podsjetio da se sutra navršava 15 godina od početka NATO intervencije na Kosovu.

I Crna Gora je, zbog pogrešne politike Slobodana Miloševića, bila žrtva tog konflikta, rekao je Đukanović i dodao da je Crna Gora, mada na njenoj teritoriji nije bilo rata, jako dobro osjetila posljedice nestabilnosti u regiji.

Važno je nastaviti sa širenjem NATO-a, jer se time širi zona evropske sigurnosti, rekao je premijer Crne Gore.

On je odbacio tvrdnju britanskog novinara da je Crna Gora ekonomski i kulturno blisko povezana s Rusijom.

Crna Gora nije Moskva na moru, rekao je Đukanović, dodavši da je Crna Gora suverena država sa čvrstim demokratskim standardima.

Briselski forum je skup lidera s obje strane Atlantika koji jednom godišnje organizira njemački Maršalov fond.