|

Đukanović: Balkan nije problem, već šansa

Đukanović: Balkan nije problem, već šansa
1
F
FENA
27.11.2012. u 10:25
5
komentara
1

dijeljenja
Đukanović: Balkan nije problem, već šansa Milo Đukanović (Foto: Arhiv/AFP)
Za stabilnost i napredak čitavog regiona od velikog značaja je da preostala otvorena pitanja zapadnog Balkana što prije dobiju demokratske i dugoročno održive odgovore, saopćio je lider Demokratske partije socijalista i mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Milo Đukanović tokom razgovora sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philipom Reekerom.
Đukanović je naglasio značaj kontinuirane podrške koju SAD pruža Crnoj Gori u ostvarivanju njenih strateških prioriteta i ukazao na važnost unapređenja ekonomske saradnje i stvaranja uslova za privlačenje američkih investitora.

"Balkan nije prevashodno problem, nego šansa, a time i dio rješenja za stabilnost i jedinstvo Evrope i snažnije euro-američko partnerstvo", istakao je on.

Đukanović i Reeker su, kako je saopćeno iz DPS-a, ukazali na značaj regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana za proces njihove integracije u EU i NATO.

Reeker je ponovio ocjenu da je Crna Gora dobar primjer stabilnosti i demokratskog napretka i pouzdan partner SAD-a i međunarodne zajednice.

On je, kako se navodi, prenio ohrabrenje Crnoj Gori da nastavi s implementacijom društvenih reformi na putu integracije u NATO i EU.

Ocjenjujući da Crna Gora svojim djelovanjem u pravcu integracija daje snažan doprinos političkoj sigurnosnoj stabilnosti regiona, Reeker je ukazao na značaj učešća crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, a time i njenog doprinosa uspostavljanju i očuvanju globalnog mira i demokratije.

Reeker će se danas sastati u Beogradu s premijerom Ivicom Dačićem, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Reekerova posjeta spada u redovne radne posjete regionu, rečeno je Tanjugu u vašingtonskoj administraciji.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a prethodno je boravio u Beogradu početkom jula, kada je razgovarao s Dačićem, koji je tada bio mandatar za sastav vlade.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...