Hrvatska
0

Djevojčica umrla od leukemije i novog gripa

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na dječijem odjeljenju intezivne njege splitskog Kliničko-bolničkog centra /KBC/ prije pet dana preminula je trogodišnja djevojčica i to od kobne kombinacije - akutne linfatične leukemije i virisa svinjskog gripa, potvrdio je danas hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović.

Prema riječima Nevena Pavlova, šefa dječijeg odjeljenja, nesrećna djevojčica u bolnicu je stigla u četvrtak sa smetnjama koje su upućivale na leukemiju.

Prema riječima roditelja, tegobe su primijetili samo dan ranije. Trogodišnjakinja je u bolnicu primljena u febrilnom stanju, malaksala i neraspoložena.

"Leukociti, trombociti, hemoglobin i sve krvne vrijednosti kod djeteta su bile izuzetno niske i istog dana utvrđena je dijagnoza, akutna limfatična leukemija", kaže dr Pavlov.

Uprkos naporima ljekarskog tima, djevojčica je istog dana izgubila bitku za život. Naknadno je utvrđeno da je djevojčica bila zaražena i virusom H1N1.

"Riječ je naprosto o ekstremnom slučaju, kombinaciji koja svakoga može stajati života. Virusna infekcija je oslabljeni organizam dovela u stanje iz koga se, nažalost, nije mogla vratiti", rekao je Pavlov.

To je druga potvrđena žrtva virusa H1N1 u Hrvatskoj. Prošle subote u Splitu je umro Luka Matovac (61).

Za muškarca koji je preminuo u Zagrebu od posljedica infarkta još nije potvrđeno da li je bio zaražen virusom novog gripa.

"Ne treba paničiti jer je to potpuno nepotrebno, hrvatsko zdravstvo može se boriti sa virusom novog gripa", rekao je ministar Milinović.

On je dodao da u Hrvatskoj trenutno ima oko 1600 zaraženih, među kojima je i njegov 17-godišnji sin Marko.

"Bio je kod ljekara porodične medicine i potvrđen mu je virus H1N1. Ima blaži oblik i nije dobio nikakvu terapiju", rekao je Milinović.