{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Diplomirani glumac Marjan Šarec postao najmlađi premijer Slovenije u historiji

F
FENA
13.9.2018. u 20:39
1
26
Diplomirani glumac Marjan Šarec postao najmlađi premijer Slovenije u historiji
1
Diplomirani glumac Marjan Šarec postao najmlađi premijer Slovenije u historiji
Foto: Facebook
Slovenski parlament u četvrtak je na vanrednoj sjednici s 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz podršku krajnje ljevice.
Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak do sada je najmlađi premijer u historiji samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja pet stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no podršku u parlamentu temeljem posebnog protokola o saradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se večeras suzdržala od glasovanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova. Šarec je prije glasovanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu, te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora, prenosi Hina.

Bivši premijer Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima početkom juna osvojila najviše glasova, ali nije uspjela steći parlamentarnu većinu, kazao je u raspravi pred zastupnicima i novom vladom da je legitimnost Šarecove vlade dvojbena, dok su zastupnici njegove stranke kazali da novu vladu sastavlja "neuštimani sekstet" u kojemu će svoje stavove nametati ekstremno lijeva stranka Ljevica (L) iako ona formalno nije dio koalicije i u vladi nema ministara.

Službena primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak, kad će doći i do promjena u ministarstvu vanjskih poslova koje od Karla Erjavca preuzima Cerar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: