|

Dinkić prihvatio ostavku, stranka ostaje u vladi

Dinkić prihvatio ostavku, stranka ostaje u vladi
0
F
FENA
15.2.2011. u 08:38
4
komentara
0

dijeljenja
Dinkić prihvatio ostavku, stranka ostaje u vladi Mlađan Dinkić
Potpredsjednik srbijanske vlade, ministar ekonomije i regionalnog razvoja i predsjednik stranke G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u ponedjeljak navečer kako prihvata odluku srbijanskog premijera Mirka Cvetkovića o njegovoj smjeni najavivši kako će ta stranka ostati u vladi.
"Prihvatam odluku Tadićeve stranke da se povučem iz vlade, međutim, stojim iza svake riječi koju sam posljednjih dana izgovorio. Žao mi je ako se predsjedniku (Srbije Borisu) Tadiću nije dopala istina", rekao je Dinkić na konferenciji za medije nakon sjednice predsjedništva stranke.

Istina je, kako je rekao, da stanje u državi nije dobro, da srbijansko društvo ima ozbiljnih problema te da su promjene neophodne i da je Srbiji potreban zaokret.

Ocijenivši kako vlada nije vođena na dobar način, Dinkić je kazao kako nije na njemu da o tome sudi "jer Boris Tadić je taj koji je vladu formirao i on je jedini mjerodavan da ocijeni rezultate njena rada".

"Naravno, tu su i građani, pa će vrijeme reći svoje", dodao je.

Stranka će, kako je najavio, na sljedećoj sjednici predsjedništva odlučiti o tome ko će ga zamijeniti na mjestu ministra ekonomije, dok će mjesto potpredsjednika vlade biti prepušteno koalicijskim partnerima.

Inicijativa za smjenu Dinkića došla je nedugo nakon što je ostavku u vladi krajem siječnja podnio ministar zdravlja Tomica Milosavljević, također član Dinkićeve stranke, obrazloživši je "duboko ličnim razlozima", a tokom vikenda mediji su nagađali i o smjeni ministra kulture Nebojše Bradića, iz iste stranke.

Ministrica za Nacionalni investicijski plan (NIP) Verica Kalanović u ponedjeljak je najavila povlačenje s te dužnosti, dok je Dinkić najavio kako će G17 plus kandidirati druge ljude iz svoje stranke za mjesta ministara ekonomije, zdravstva i NIP-a.

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković u ponedjeljak je pokrenuo postupak za razrješenje potpredsjednika vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i državnog sekretara u ministarstvu finansija Slobodana Ilića.

Gostujući u večernjem dnevniku na državnoj televiziji RTS-u, Cvetković je kazao kako nije na njemu ocjenjivati odluku Dinkićeve stranke, već organizirati da vlada bude učinkovita i jedinstvena.

"Mislim da je odluka koju sam donio u najboljem interesu građana i da je bila pravovremena. Nama predstoji jedna vrlo teška godina, ali svi ciljevi koje smo postavili su ostvarivi. Iz tog razloga mislim da je odluka bila na mjestu", rekao je Cvetković dodavši kako će idućih dana biti razmatrano pitanje rekonstrukcije vlade te učinak pojedinih ministara.

Odluka premijera Cvetkovića izazvala je brojne reakcije predstavnika stručne javnosti i političkih stranaka, među kojima i vodeće opozicione Srpske napredne stranke, koja je, tražeći izvanredne parlamentarne izbore, proteklog vikenda na mitingu u centru Beograda okupila više desetina hiljada ljudi. Lider te stranke Tomislav Nikolić Cvetkovićevu odluku ocijenio je putem za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...