Regija
0

Dinkić: Odbijanje potpisivanja Sporazuma bilo bi katastrofa

FENA
Ako bismo odbili da potpišemo Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji, to bi bilo samoubistvo za Srbiju, rekao je lider G17 plus i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Dinkić je u današnjim "Večernjim novostima" ocijenio da bi bila katastrofa da Srbija "jedina u okruženju ostane izvan EU".

"To bi bio izraz kratkovide politike koja bi donijela nesagledive štete našem narodu. Zato su prijetnje koje neki ovih dana upućuju na račun EU besmislene, smiješne i kontraproduktivne", dodao je on.

"G17 plus će tvrdo insistirati da sporazum bude potpisan, jer on Srbiji donosi brzi napredak, a građanima mnogo boljii životni standard. Niko nema pravo da se poigrava sudbinom građana Srbije", naveo je Dinkić.

Prema njegovim riječima, vlada je sporazum jednoglasno usvojila još početkom decembra.

"Zaista mi nije jasno šta se to naknadno desilo sa stavom DSS-a. Treba se paralelno zalagati da se mirovna misija pošalje samo uz odobrenje UN-a, ali svakako treba potpisati sporazum, o pridruživanju EU. Ne vidim da jedno isključuje drugo", kazao je Dinkić.

Upitan da li to znači da je za njega EU preča od Kosova, on je odgovorio: "Treba nastojati da dobijemo 'i jare i pare'."

"Treba ubrzano da uđemo u EU, jer će to ojačati Srbiju. S druge strane, nikada ne treba da priznamo nezavisnost Kosova. Ali, ako neke svjetske sile to učine, ne vrijedi nam da uđemo u rat sa svima, bio on vojni ili ekonomski, jer ćemo biti poraženi".

"Naša poruka međunarodnoj zajednici u tom slučaju mora biti snažna, ali promišljena. Ukoliko se prekrši međunarodno pravo zbog kosovskih Albanaca, ono se prije ili kasnije mora prekršiti i zbog Srba. To bi značilo mogućnost da se Srbiji pripoje Republika Srpska, kao i teritorije na Kosovu na kojima žive Srbi", rekao je Dinkić.

"Nisam siguran da bi takav scenarij odgovarao međunarodnoj zajednici", dodao je on.

Upitan može li na strateškom evropskom pitanju da pukne koalicija, on je rekao da "vjeruje da će prevladati razum, a ne emocije".

"Pošto 70 posto građana Srbije želi u EU, logično je da se u opoziciji eventualno mogu preseliti samo oni koji su u manjini. Ipak, vjerujem da će mudrost prevladati i da ćemo ići u EU s većinskom demokratskom vladom", kazao je Dinkić.