Srbija
0

Dinkić kritikovao Zakon o zaštiti domaće proizvodnje BiH

FENA
Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je donijet u BiH je "protekcionistički i suprotan CEFTA ugovoru", ocijenio je u petak potpredsjednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić je agenciji Beta rekao da u Vladi Srbije tek predstoje konsultacije o tom zakonu i da ima informacije da će ostale članice sporazuma o slobodnoj trgovini u zemljama centralne Evrope uložiti prigovore sekretarijatu CEFTA i Evropskoj uniji.

  • Smatram da zatvaranje u unutrašnje okvire u uslovima krize možda može na kratak rok nekome pomoći, ali mislim da će na dugi rok BiH od ovoga imati štete, ocijenio je Dinkić.

On je uvjeren da će bh. parlament preispitati odluku donošenja tog zakona i omogućiti da se sporazum CEFTA provodi u regionu jer "samo on donosi svima nama koristi".

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je u četvrtak Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar sporazuma CEFTA, kojim se uvodi puna carinska stopa na uvoz iz Hrvatske i Srbije za nekoliko grupa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Takođe, carine će biti uvedene i na uvoz mineralne vode, jer BiH ima veliki trgovinski deficit s Hrvatskom i Srbijom u trgovini hranom i pićem.

Zakon je u aprilu usvojen i u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a usvajanjem u Domu naroda zakon je prošao potrebnu parlamentarnu proceduru, podsjeća Beta.