|

"Dijalog s Beogradom prioritet nove vlade"

"Dijalog s Beogradom prioritet nove vlade"
0
F
FENA
11.2.2011. u 18:53
3
komentara
0

dijeljenja
"Dijalog s Beogradom prioritet nove vlade" Hashim Thaci (Foto: AFP)
Hashim Thaci, čija je Demokratska partija Kosova (DPK) pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima na Kosovu, izjavio je u petak da će razgovori Prištine s Beogradom biti na vrhu liste prioriteta nove kosovske vlade.
"Jedna od prvih odluka koju će donijeti vlada, po njenom formiranju, bit će preuzimanje odgovornosti za proces dijaloga između države Kosovo i Srbije", rekao je Thaci poslije sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Thomasom Countrymanom u Prištini, prenosi AFP.

Očekuje se da će Thaci, dosadašnji kosovski premijer, biti i predsjednik nove vlade, čije se formiranje očekuje do kraja februara.

"Ne treba da očekujemo čuda od ovog dijaloga. On će biti usmjeren na praktična pitanja za dobrobit obje države i obje nacije", kazao je Thaci.

Countryman je kazao da će Washington podržati predstojeće razgovore.

"Pomoći ćemo ne samo kosovskom timu, već također i Evropskoj uniji i srpskom timu da dođe do ovih praktičnih pregovora", kazao je Countryman.

Demokratska partija Kosova Hashima Tachija u četvrtak je zvanično poslala ponudu Alijansi za novo Kosovo (ANK) Bexeta Pacolija da zajedno formiraju vladu Kosova.

Predstavnici DPK i ANK na prvom zvaničnom susretu ipak nisu uspjeli da postignu dogovor o konkretnim rješenjima, pošto DPK nije ponudila mjesto kosovskog predsjednika Pacoliju.

Buduća koalicija, ukoliko bi bila formirana, imala bi u skupštini, čije je konstituisanje zakazano za 24. februar, podršku 65 od ukupno 120 poslanika.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...