Robert Cooper dolazi s porukom
0

Dijalog je jedino rješenje za situaciju na Kosovu

SRNA
Robert Cooper
Robert Cooper
Posrednik EU Robert Cooper početkom iduće sedmice posjetit će Beograd i Prištinu sa porukom da je dijalog jedino rješenje za trenutnu situaciju na Kosovu, potvrdila je Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

"Poruka sa kojom Cooper dolazi je jasna: dijalog je jedini put do rješenja", rekla je Kocijančićeva.

Zvaničnik Vijeća EU koji je želio da ostane anoniman rekao je da će Cooper u Beograd doputovati "najvjerovatnije u ponedjeljak", ali ni on nije mogao iznijti bilo kakve druge detalje, rekavši da je posjeta još uvijek u fazi razrade, prenosi portal "Vesti onlajn".

Portparol KFOR-a Hans Vihter izjavio je da je situacija na sjeveru Kosova mirna, ali da još ima potencijala za nasilje.

Vihter je za radio "Slobodnu Evropu" naveo da je sastanak komandanta KFOR-a Erharda Bilera i srpskih zvaničnika uvod u "početak političkih razgovora na visokom nivou sljedeće sedmice", koji bi možda mogli da daju neka rješenja.

Poslije sastanka komandanta KFOR-a sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem, prema Vihterovim riječima, nisu proizašli specifični rezultati, već je "samo bilo razmjene mišljenja i informacija".

On je dodao da su o tome sada obaviještene i međunarodna zajednica i vlada u Beogradu.
"KFOR nije politička institucija. Mi moramo da podržimo ljude ovde, zadržimo sigurno i bezbjedno okruženje i povećamo slobodu kretanja. I moramo da utvrdimo da li je potrebno da se upotrijebi nasilje da bi se očistio put", izjavio je Vihter dodajući da bi, da je KFOR upotrijebio silu u petak prilikom blokade puta u Rudaru, to prouzrokovalo krvoproliće.