|

Dijalog između Kosova i Srbije mora biti nastavljen

Dijalog između Kosova i Srbije mora biti nastavljen
0
S
SRNA
10.3.2012. u 12:44
2
komentara
0

dijeljenja
Dijalog između Kosova i Srbije mora biti nastavljen
Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper rekao je da će Srbija morati da nastavi dijalog sa kosovskim predstavnicima ukoliko želi da se približi EU, te istakao da eventualno raspisivanje izbora i na Kosovu "neće stvoriti dobru atmosferu za postizanje sporazuma".
"U tom slučaju bi, vjerovatno, došlo do zastoja u sklapanju novih dogovora, ali bi se nastavila primjena već postignutih aranžmana", rekao je Kuper za Radio "Slobodna Evropa", ističući da su pitanja koja se tiču Kosova veoma teška i da će biti ključna za otvaranje pregovora Srbije sa Briselom.

Kuper smatra da je sjever Kosova pitanje koje mora biti riješavano na "visokom političkom nivou". On je ocijenio da je smješno praviti razliku između tehničkog i političkog dijaloga, ocjenivši da su tehnička pitanja, "u velikoj mjeri" i politička.

"Ne znam da li će biti riječi o sjeveru Kosova u ovom dijalogu, ali smatram da ćemo morati da se uskoro suočimo sa tim problemom", rekao je Kuper, ističući da je sjever Kosova "kudikamo više političko pitanje, koje se ne može riješavati kao ostala".

Na pitanje da li će posredovati i u dijalogu o sjeveru Kosova, ako mu bude ponuđeno, Kuper je rekao da nije siguran i da postoje različiti načini da to pitanje bude riješeno, ali da "to mora biti učinjeno na veoma visokom političkom nivou".

Govoreći o sljedećoj rundi pregovora, Kuper je rekao da se ona može očekivati nakon izbora u Srbiji, pri čemu će, kako je napomenuo, "telekomunikacije i energija biti među ključnim pitanjima, od čega zavisi i `zeleno svjetlo` Beogradu za početak pregovora o članstvu u EU".

On je rekao da će biti u kontaktu sa obje strane, napomenuvši da je za sljedeću sedmicu zakazana video-konferencija na kojoj će, uglavnom, biti riječi o primjeni postojećih sporazuma.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...