Pobjeda nad Miloševićem
0

Devet godina od protesta u Srbiji

SRNA
Danas se navršava devet godina od masovnog protesta pristalica Demokratske opozicije u Srbiji, kojim je iznuđeno povlačenje sa vlasti Slobodana Miloševića.

Petooktobarski protest u centru Beograda, ispred zgrade tadašnje Savezne skupštine, organizovan je pošto je Savezna izborna komisija osporila pobjedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije, održanim 24. septembra 2000. godine.

Mada su brojni nezvanični izvori utvrdili da je Koštunica u prvom krugu izbora odnio ubjedljivu pobjedu nad protivkandidatom Miloševićem, Savezna izborna komisija je saopštila da je kandidat DOS-a osvojio 49 odsto glasova i najavila novo glasanje.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je, sa druge strane, tvrdila da je Koštunica osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila svaku mogućnost održavanja drugog kruga izbora.

DOS je u znak odgovora zakazao protest pod motom "Srbija u Beogradu", a Miloševiću dao ultimatum da do 5. oktobra u 15.00 časova prizna poraz. Ultimativno su zatražene i ostavke čelnih ljudi Radio-televizije Srbije.

Procjene o broju učesnika protesta u centru Beograda se razlikuju, ali sigurno je da je to bio najmasovniji skup ikada organizovan protiv Miloševićeve višegodišnje vladavine.

Na protestu su, osim Beograđana, učestvovale desetine hiljada građana iz unutrašnjosti, koji su organizovano, autobusima i privatnim automobilima stigli do glavnog grada.

Policijske snage su tokom dana bezuspješno pokušavale da zaustave kolonu demonstranata na lokalnim i regionalnim pravcima u unutrašnjosti Srbije, ali i na gotovo svim prilazima Beogardu.

Demonstranti su, pošto je vrijeme za ispunjenje ultimatuma isteklo, upali u zgradu Savezne skupštine koju su obezbjeđivale malobrojne policijske snage, a potom su zauzeli policijsku stanicu u Ulici majke Jevrosime i djelimično spalili prizemlje i prvi sprat zgrade Radio-televizije Srbije.

Milošević nije, kako je zatraženo, izborni poraz priznao 5. oktobra, ali je to učinio narednog dana.

Poslije susreta sa Koštunicom 6. oktobra u prvim večernjim časovima, Milošević se oko 22.00 časa posredstvom jedne beogradske privatne televizije obratio građanima i javno priznao poraz na predsjedničkim izborima.

Milošević je čestitao pobjedu Koštunici i izjavio da će se po povlačenju sa javne funkcije posvetiti porodici, naročito unuku Marku.

Milošević je, međutim, 1. aprila iduće godine uhapšen, 28. juna izručen Haškom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, u čijoj je zatvorskoj jedinici tokom suđenja i umro u martu 2006. godine.

Petooktobarski protest imao je i svoje žrtve - aktivistkinja Demokratske stranke Srbije Jasmina Jovanović poginula je kada je pala pod bager, a učesnik protesta Momčilo Stakić preminuo je od srčanog udara.

Koštunica je 7. oktobra 2000. godine položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao prvi demokratski predsjednik Savezne Republike Jugoslavije.