Kritika Evrope
891

Deutsche Welle: Hrvatska je problematično dijete EU, na snazi fašizacija društva

Klix.ba
Foto: DW
Foto: DW
Deutsche Welle prenosi navode nekoliko evropskih listova koji opisuju trenutno stanje u Hrvatskoj kao antireklamu za proširenje EU, kritikujući koketiranje sa fašizmom i loše odnose sa susjedima.

"Hrvatska vodi prijepore o svojoj historiji", naslov je članka u kojem se Neue Zürcher Zeitung osvrće na promjenu imena jednog od najljepših zagrebačkih trgova. Naravno, riječ je o Trgu Maršala Tita kojeg je Zlatan Hasanbegović, bivši ministar kulture, koji je devedesetih godina okolo hodao s fašističkom kapom, uspio preimenovati u "Trg Republike Hrvatske".

"Otkako se Hrvatska izdvojila iz Jugoslavije ona vodi prijepore o vlastitoj historiji. Desnica radi na 'antitotalitarnom konsenzusu', koji izjednačava Titovu višenacionalnu diktaturu s fašističkim ustaškim režimom. Ali, to je historijski netačno; Titov režim je imao vrlo represivne strane, ali je osigurao milionima ljudi skromno blagostanje i količinu slobode kakvu nije poznavala ni jedna druga socijalistička država", argumentira Neue Zürcher Zeitung.

List Berner Zeitung bavi se Hrvatskom naglašavajući da je njezino ponašanje "antireklama proširenju EU-a". Thomas Roser iz Beograda prenosi da je i smrt uglednog publicista Slavka Goldsteina izazvala poplavu uvreda na njegov račun što spomenute navode kao još jedan dokaz "fašizacije hrvatskoga društva".

Neki drugi argumenti koje mediji navode su propovijedi svećenika kojima se širi mržnja protiv partizana i Srba, spaljivanje srpskih novina, postavljanje ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a povrh svega i stav predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja minimizira spomenute probleme.

U članku se dalje podsjeća na ulogu Ive Sanadera u približavanju Hrvatske NATO-u i Evropskoj uniji "dok nije zbog bezbrojnih korupcijskih skandala završio iza rešetaka", zatim na ulazak Hrvatske u EU u vrijeme premijera Zorana Milanovića i prihvaćanje zakona kojim se htjelo spriječiti izručenje bivših čelnika jugoslavenske tajne službe Njemačkoj.

"Igra Hrvatske u gostima u Evropskoj uniji dosad nije postala uspješna priča. Naprotiv: ta je zemlja već odavno postala problematično dijete EU-a. Dvaput je Brisel morao Hrvatsku vratiti natrag zbog nedopuštenih trgovinskih sankcija protiv bivšeg ratnog protivnika Srbije. Tvrdoglavi balkanski prkos određuje ophođenje Hrvatske i s drugim, ništa manje tvrdoglavim bivšim jugoslavenskim partnerima: obzir prema nacionalističkim osjećajima u samoj zemlji otežava Zagrebu traženje kompromisa sa susjedima", piše Berner Zeitung.