"Politika"
0

Detalji dolaska Plavšićeve u Beograd će ostati tajna

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Detalji odlaska Biljane Plavšić iz Švedske su tajna i tako će ostati sve do njenog dolaska u Beograd, 27. oktobra, piše beogradska "Politika".

Iako je bilo izvjesno da će ona doputovati nekoliko dana ranije, to se neće desiti, jer je, prema saznanjima "Politike", odbačena ta mogućnost od strane švedskih vlasti.

Jedino što je izvjesno, dodaje list, je da će Plavšićeva najvjerovatnije doputovati u pratnji premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, avionom Vlade RS, dok se u tajnosti čuva vrijeme kada će poleteti, kao i aerodrom sa kojeg će avion krenuti put Beograda. 

Bivša predsjednica RS nalazi se u pritvoru u strogo čuvanom dijelu Štokholma, u kojem se nalaze sud, policijske stanice i tajna služba Švedske, navodi ovaj list. 

Plavšićeva se osjeća dobro i jedva čeka povratak u Beograd, 27. oktobra ove godine, prenosi "Politika". 

Pozivajući se na pouzdane izvore, list navodi da je Plavšićevu  juče u pritvoru posjetio bivši upravnik zatvora u Hisenbergu, u kojem se ona do pre osam dana nalazila, i donio je i buket cvijeća. 

On je došao da se oprosti od Plavšićeve, rekavši da je to njegova ljudska i moralna odluka.
List navodi da je Plavšićeva dva puta dobila disciplinski ukor u zatvoru u Hisenbergu, jer je imala više knjiga nego što je propisano. 

Prvi put joj je nađeno 15 knjiga, a drugi put 20, a propis u tom zatvoru kaže da je zatvorenicima dozvoljeno posjedovanje samo pet knjiga.

"Politika" napominje da su tri bošnjačke organizacije u Švedskoj i vlasti u Sarajevu zatražile prije dva dana da ona umjesto u Beograd bude prevezena u Sarajevo, ali su švedske vlasti zvanično dobile kopiju njenog važećeg pasoša kojim se potvrđuje da je Plavšićeva  državljanin Srbije. 

Vlada Švedske donijela je prošle nedjelje odluku da Plavšićeva bude uslovno oslobođena 27. oktobra, nakon što je odslužila dvije trećine od 11-godišnje zatvorske kazne. 
						
Predsjednik Tribunala Patrick Robinson odobrio je polovinom septembra prijevremeno puštanje na slobodu Plavšićeve, nako što je odslužila dvije trećine kazne u švedskom zatvoru.

Biljana Plavšić se u januaru 2001. dobrovoljno predala Haškom sudu.