Policiji "ruke vezane"
128

Desničari upali na predstavu o Srebrenici u Beogradu, publika i glumci ih tjerali napolje

D. Be.
Foto: N1 Beograd
Foto: N1 Beograd
Oko 20 osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima i obrisima Kosova upalo je na izvođenje predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" u Kolarčevoj zadužbini, koju organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Beogradu.

Policija ih je poslije verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima izvela napolje.

Grupa koja je upala na predstavu pokušala je u više navrata da nadglasa reditelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, da bi poslije toga počeli da pjevaju nacionalističke pjesme, javlja TV N1 Srbija.

Foto: N1 Beograd
Foto: N1 Beograd

Organizatori su u nekoliko navrata apelovali na pripadnike MUP-a u civilu da izbace provokatore kako bi se predstava nastavila u miru, na šta je jedan od njih rekao da su mu ruke vezane. Tek nakon što su glumci izašli sa njima da razgovaraju, policija je izvela nacionaliste iz sale.

Glumcima se pridružila i publika, koja je pokušala da ih izbaci napolje.

Na pitanje novinara zbog čega nisu spriječili ulazak ljudi sa očiglednim nacionalističkim obilježjima, za koje se moglo procijeniti sa kakvim namjerama dolaze, jedan od pripadnika policije rekao je da je ulaz slobodan i da nisu mogli da reaguju, ali da će sve procesuirati. Dodao je da je bilo bitno da ne dođe do fizičkog kontakta.