Slovenija
0

Desnica i ljevica posvađane zbog proslave samostalnosti

FENA
Danilo Tuerk
Danilo Tuerk
Čelnici slovenskih stranaka desnog centra odlučili su bojkotirati proslavu 20. godišnjice državne samostalnosti jer je vlada tu proslavu povezala sa 70. godišnjicom djelovanja Osvobodilne fronte (OF) koju su 1941. godine osnovali komunisti.

Dok predstavnici desnice negoduju zbog povezivanja dviju godišnjica, slovenski predsjednik njihov je postupak osudio kao izazivanje političkih podjela.

"Time se produbljuju stare podjele, a bilo bi poželjno da ih prevladamo sada kada proslavljamo našu zajedničku 20. godišnjicu", rekao je predsjednik Danilo Tuerk u ponedjeljak, nakon sastanka državnog odbora za proslavu 20. godišnjice državne samostalnosti.

Ta je godišnjica iduće godine, a proslave su počele krajem ove jer se za koji dan navršava 20 godina od referenduma na kojemu su Slovenci velikom većinom odlučili da žele živjeti u samostalnoj državi.

Članstvo u počasnom odboru za proslavu slavne godišnjice, u kojem su gotovo svi najistaknutiji političari i uglednici iz razdoblja osamostaljivanja, odbila su trojica bivših predsjednika vlade: Alojz Peterle, koji je vodio vladu od 1990. do travnja 1991. godine, Andrej Bajuk, koji je šest mjeseci vodio prijelaznu vladu 1999./2000. godine, i Janez Janša, koji je bio predsjednik vlade od 2004. do 2008. godine.

Članstvo u počasnom državnom odboru odbili su jer je vlada proslavu 20. godišnjice državne samostalnosti povezala sa skorom 70. godišnjicom osnutka OF-a, koji su vodili slovenski komunisti i partizani. Čelnici političke desnice to ocjenjuju neprihvatljivim kao i projekt kojim će "dvostruka godišnjica" biti predstavljena u osnovnim školama.

Riječ je o projektu "Stisnimo šaku" sa simbolima koji podsjećaju na one iz komunizma. Odobrilo ga je ministarstvo školstva za predstavljanje spomenutih povijesnih događaja u zadnja tri razreda osnovne škole, što stranke desnog centra ocjenjuju neprihvatljivim.

"Zazeblo me je u srcu kad sam čuo tu parolu, moramo li se zaista vraćati revolucionarnoj simbolici i parolama iz prošlosti umjesto da kao narod jedni drugima pružimo ruku", rekao je Peterle, komentirajući plakat uz proslavu godišnjice samostalnosti i osnutka OF-a na kojemu je prikazana crvena ruka stisnuta u šaku.