Zagreb
0

Demonstranti flašom gađali glasnogovornika Vlade

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Oko 10.000 demonstranata, okupljenih putem društvene mreže Facebook sa zahtjevom za smjenu vlade hrvatske premijerke Jadranke Kosor, i večeras je protestovalo u Zagrebu, a ovaj najmasovniji protest do sada obilježio je i incident kada su bacili bocu piva na portparola Vlade Mladena Pavića.

U Vukovarskoj ulici demonstranti su Pavića primijetili kako prolazi u automobilu, okružili ga, a kada je spustio prozor ispljuvali su ga i bacili na njega bocu piva.

Međutim, drugi učesnici protesta su smirili situaciju, oslobodili Paviću prolaz i pustili ga da prođe, prenose  hrvatski mediji.

Demonstranti su, kao i na ranijim protestima, pokušali da dođu do sjedišta hrvatske vlade na Markovom trgu, gdje su zakonom zabranjena protestna okupljanja, ali ih je u tome spriječila policija. Oni su se potom uputili ka sjedištu vladajućeg HDZ-a. 

Jedan od organizatora protesta Ivan Pernar je na početku skupa na Cvjetnom trgu oštro kritikovao vladu Jadranke Kosor, ali i stranke opozicije, optuživši ih da već 20 godina rade na "samopromociji". 

Proteste su večeras, između ostalih, podržali Sindikat hrvatskih učitelja "Preporod", ali i nekoliko manjih opozicionih stranaka, među kojima i desničarska HDS SB Branimira Glavaša, optuženog za ratne zločine. 

Poslanik te stranke u hrvatskom Saboru Dinko Burić je u obraćanju demonstrantima oštro kritikovao vlast, ocijenivši da je ono što je učinila svom narodu ravno zločinu i pozvao premijerku da odstupi sa vlasti.